Украјина: сад није до културе

21-02-2014 10:44:42 | | Глас Русије, фото: «Голос Столицы»/ vostok.rs |


„Глас Русије“ наставља да прати ситуацију у којој су се нашли неки од најважнијих музеја Украјине у престоници. Непознати хулигани су украли и нанели неповратну штету експонатима Музеја историје Кијева. Ми смо звали,али без резултата Национални уметнички музеј Украјине, културно-уметнички и музејски комплекс „Мистецкиј арсенал“, кијевски Музеј руске уметности. Али, коментар је дала само сарадница Музеја уметности који носи име Богдана и Варваре Ханенко.

Разговор са вишим научним сарадником одељења научно-просветитељског рада Јевгенијем Усасуленком почео је фразом на украјинском језику „Извините, говорим само на матерњем језику“, али обзиром да екстремисте не подржавам, радо ћу говорити и на великом језику Пушкина и Достојевског“. Даље Усауленко говори:

- Ради се о томе да се Музеј историје Кијева налази у такозваном Укајинском Дому. Тако су њега прво узели од демонстраната, а потом опет предали.... Када су га први пут заузели, онда су, чини се пломбе већ биле скинуте, али је направљен попис, како ништа не би пропало. Сад не знам шта се тамо дешава. Што се тиче нашег музеја Ханенко, он сада не ради, зграда је затворена и штити га наше обезбеђење.

Сада ми је веома непријатно, јер људи са Мајдана, чак не знам ни како да их назовем- они су опет ушли и заузели Украјински Дом, јер се налази у центру Кијева, где се и дешавају сва она рушења. Да, тај део града- симбол је „совјетског“ центра, али има своју историјску вредност.

А шта ми сада имамо? Изгорео је Дом синдиката. Не знам детаље- да ли је пострадао Национални уметнички музеј, али за сада је зграда само покривена чађи од изгорелих гума. Хвала Богу, није горело. Бојао сам се прве вечери за Уметнички музеј када је маса ишла у правцу Врховне Раде и на улицу Грушевски. Тај музеј је, иначе, такође основао Богдан Хомненко.

Веома је тужно, да се тако нешто дешава у прелепом граду Кијеву. Помало теши што је сада ван центра све мирно. У делу града где ја живим, живот се одвија нормално. За крај ћу рећи- Мајдан ће можда нанети велику штету Кијеву, али неће кардинално изменити ситуацију у земљи.

Јулија Миронова,