Жене и економија: у очекивању ере матријархата

18-02-2014 04:18:30 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Редове доларских милионера до 2020. године више од половине чиниће жене. До таквог закључка дошли су експерти британског Center for Economics and Business (CEBR). На данашњи дан удео представница лепшег пола износи само десети део списка најбогатијих људи на планети. Ипак стручњаци су уверени: дамама ће помоћи да претекну мушкарце дужи животни век, одговорност у вођењу послова и јача веза десне и леве хемисфере мозга. Да ли човечанство очекује ера новог матријархата?

На чему је заснована увереност експерата? Први од фактора је светски пораст броја развода и склапање споразума о разводу у корист жена. А други је велики просечни животни век жена (80-81 година у односу на 76 година за мушкарце). Закључке британских истраживача подржавају и резултати других истраживања. Према последњим подацима, број младих жена за које је професионална каријера најважнији животни приоритет, премашио је број мушкараца који размишљају на исти начин. Жене чешће преузимају на себе професионалну одговорност. Улажући упола мање инвестиција, жене инвеститори су у стању да извуку за 20% више профита него мушкарци. У последњих 30 година просечни приход мушкараца је скочио за 0,6%, а код жена овај показатељ је изнео 63%. Истиче се јача веза десне и леве хемисфере женског мозга, тачније прилаз бизнис лејди решавању проблема је креативнији и интуитивнији. Осим тога, у сваком случају у последње време жене испољавају већу жељу за знањима, сматра директор Центра за практичну психологију Сергеј Кључников.

- Жене теже ка новим знањима, новим навикама. Ако кренемо на неке курсеве, тренинге, свугде су у првим редовима жене. Мушкарци не верују у ефикасност такве обуке. Жене су у том смислу много пластичније, отворене за будућност. А свет се стално мења, мењају се технологије, правила вођења игре, стратегије.

Треба рећи да нам британски научници нису открили Америку. Напредовање представница лепшег пола ка вођству бележи се не прву деценију, каже директор Института за савремене медије Кирил Танајев.

- Тенденција увећања улоге жене у економији и бизнису је свеопшта. Она обухвата чак муслиманске земље. У читавом свету расте и образовни ниво жена – сада на универзитетима студира много више жена него мушкараца. Одавно живимо у друштвима где жене играју, на пример, у васпитању мушкараца много већу улогу него очеви. Улога нежа у социјалном, економском и друштвеном животу расте последњих 50 година.

Ипак у последњој деценији процес је осетно убрзан. Све више позиција у руковођењу великим корпорацијама и финансијским институцијама припада женама, истиче експерт Института за савремени развој Никита Масљеников.

- Ако данас погледамо ко смењује руководиоце великих корпорација, међу њима и у главним и у споредним улогама велики је број талентованих бизнис жена. То је било осетно већ 2000-их година, а после кризе 2008-2009. године тенденција је битно ојачала. Са чим је то повезано? Осим хипотезе постоји и реалност. У многим економија, посебно у развоју, осигурање полне једнакости у економији и управљању корпорацијама и компанијама чини битни извор додатног економског раста.

Данас је најбогатија жена света чије лично богатство се процењује на 30 милијарди долара велики акционар козметичке компаније Лореал Лилијан Бетанкур. Слаби пол се не бави само финансијама: његове представнице управљају читавим државама. На псиску актуалних председника ипремијера је око 20-ак женских имена. Ако тако крене даље, не очекуј ели човечанство нова „ера матријархата“? Експерти мушкарци у исти глас тврде да се ништа слично неће десити. Максимално ће бити успостављена једнакост полова. Мада, када су се даме латиле посла, ићи ће до краја.

Игор Силецки,