Развој Гватемале повезан је са развојем међународних односа

18-02-2014 04:00:16 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Данашња Гватемала, колевка древне културе Маја, налази се у процесу кардиналних промена. Ова земља, превладавши вековни колонијални јарам и војну диктатуру, последњих деценија први пут у историји позабавила се решавањем проблема од којих пати њен народ и чини то доследно и неопозиво.

О прворазредним задацима који стоје пред земљом, о основним правцима и резултатима рада владе и председника Ота Переса Молине говори у интервјуу за Глас Русије министар спољних послова Гватемале Луис Фернандо Карера:

- Наш председник издвојио је три првостепена задатка за ове четири године док наша влада буде на власти. Први је борба против глади, проблем који је у Гватемали врло акутан. Био је разрађен план Глад Нула. Други задатак је осигурање безбедности грађана. Планира се да се постигне да се сви злочини, у првом реду посебно тешки, казне по закону. И коначно још један врло важан задатак је развој економије, и за ово време бизнис клима у земљи много је побољшана.

На који начин интеграциони процеси у региону утичу на друштвено благостање у Гватемали?

- Пројекат регионалне интеграције, на пример са Мексиком, од виталне је важности за наш економски напредак и побољшање бизнис климе. Истовремено то је врло важан корак у смислу регулисања процеса миграције, који су се појавили у току економског успона између Гватемале и југа Мексика. Ми стварамо својеврсни бафер како грађани земље не би одлазили у САД, већ могли да нађу достојни посао код себе кући. Један од главних задатака централноамеричке интеграције је отварање достојних радних места, како би наши суграђани могли да нађу посао у производњама које испоручују продукцију у земље Централне Америке.

Говорећи о регионалним системима интеграције, треба поменути Удружење земаља Латинске Америке и Карипског басена СЕЛАК. Како оцењујете перспективе ове огранизације?

- СЕЛАК је својеврсна "кишобран" организација за латоноамеричке земље. Али предстоји нам још дуг пут, како бисмо формирали заједнички, јединствени простор. Многе земље утврђују економске, а понекад и политичке баријере, зато ми тек покушавамо да направимо услове за плуралистичке моделе интеграције, при којима без обзира на разлику наших политичких и економских система свако од нас би био члан тог јединственог простора. Развој и јачање СЕЛАК је апсолутни приоритет наше владе и Министарства иностраних послова.

Који су главни циљеви спољне политике Гватемале?

- Постављамо себи 4 главна спољнополитичка задатка. Први је увећати утицај Гватемале у регионалним организацијама и на процесе економске интеграције. Други је побољшање услова живота гватемалских емиграната у САД. Као треће, радимо на још већем зближавању са земљама Централне и Латинске Америке, као и са земљама других региона, између осталог са блискоисточном и северноафричким државама. У нашим интересима је да излазимо на нова тржишта и да контактирамо са регионима где до данас Гватемала није била заступљена.

Које су перспективе руско-гватемалских односа?

- Односи између Русије и Гватемале у последњих 10 година динамично се развијају. Наш претходни председник Алваро Колом је био у званичној посети Русији, а председник Путин је посетио нашу земљу 2007. године. Прошле године сам посетио Москву, где сам имао плодотворан разговор са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом. Резултат састанка било је схватање потребе да се развијају билатерални односи.

Улога Русије на међународној сцени нам се чини врло важном. Недавни пробој у регулисању сиријског конфликта и успех преговора са Ираном управо је њена заслуга. И то је конкретан, реални допринос Русије борби за стабилност и мир на Земљи. Ми подржавамо РФ у већини ставова. Недавно је Гватемала добила статус привременог члана СБ УН, а 2012. и 2013. године учествовала је у његовом раду. И са Русијом наши представници су увек налазили заједнички језик.

Андерс Мир,


КАТЕГОРИЈЕ