Обама има толико тужби да ће то бити довољно све до председничких избора 2016. године

17-02-2014 08:57:22 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Председник Барак Обама неће успети да затвори скандал са масовном шпијунажом Американаца од стране АНБ и глобалним светским праћењем.

Крајем недеље о наставку мука пријатеља Барака све до председничких избора 2016. године побринуо се сенатор-републиканац Ренд Пол. Звезда републиканаца у успону, један од лидера радикалне Чајне странке и потенцијални кандидат за председника, Пол је оптужио Обаму пред окружним судом Колумбије за кршење четвртог амандамана за Устав САД. Он гарантује Американцима неприкосновеност личности, стана, докумената и имовине од неоснованих претреса и хапшења. Слушања у вези са таким тужбама могу да трају током више месеца и година.

Сматра се да је тужба Пола Ренда почетак његове изборне кампање. Дакле, пажња према свим акцијама републиканца са реномеом борног политичког анфан терибл је гарантована. То значи да су у огледној будућности гарантоване и неприлике за Обаму и читаву његову администрацију.

Тим пре, што адвокат Ренда Пола Кен Кучинели је већ изјавио да се нада да претвори тужбу у колективну парницу милиона Американаца са администрацијом Обаме.

У Америци, рекао је сам Ренд Пол, има око 300 милиона корисника мобилне везе и још 100 милиона претплатника стационарне телефонске везе. Међутим, њихово прислушкивање се врши на основи само једног налога.

- Намеравамо да поставимо суду питање: како једини налог може да се примењује за све телефонске разговоре свих грађана САД без ограничења. Желим да скренем пажњу на занимљиву чињеницу - ни Комитет за послове обавештајне службе сената, ни новинари нису успели да нађу бар један случај, када би терориста био ухваћен или терористичка акција спрећена захваљујући тим програмима праћења. Нисам против АНБ, али желим да би специјални ресори добијали налоге за конкретне људе, како то тражи 4. амандман.

Поред Обаме су оптужени шеф Националне обавештајне службе САД Џемс Клепер, директор АНБ Кит Александер и руководилац ФБИ Џејмс Коми. Између осталог, још ниједан носилац Нобелове награде мира (Обама је носилац од 2009. године) није морао да одговара пред судом за кршење права и слобода обичних грађана.

Мора да се одмах каже да Обами не прети затвор. То је немогуће за важећег председника САД.

Невоља је за Обаму и све демократе у другом. Тужбе, где се тражи третирање Устава, могу да трају током више месеци и година. То ће претворити моралну ерозију реномеа Обаме у бескрајни процес. Међутим, тај реноме је већ ионако невероватно поткопан. Колапс поверења према Обами ће скоро аутоматски значити нулте шансе за било ког демократског кандидата за председника на изборима 2016. године.

Ове недеље на Белу кућу и њене недемократске методе борбе прготив новинара, скривање информација од јавности и глобално праћење пуцало се са неколико рафала.

Од 10. фебруара на Интеренту се појавио нови критички дигитални часопис The Intercept, Пресретање. Он је створен на бази пројекта First Look Media, који је основао Пјер Омидјар, оснивач онлајн-аукције eBay . The Intercept излази под редакцијом Глена Гринвалда, бившег репортера Гардиан, који је први почео да објављује досје Сноудена. Едвард Сноуден, - каже Гринвалд, неће више бити сам, отворићемо ново поглавље у борби против злоупотреба специјаних ресора.

Јавност мора да зна шта чине влада и њени специјални ресори, рекао j е продуцент новог електронског часописа, такође познати амерички репортер Џереми Скахил.

- Током последњих неколико месеци опажамо озбиљну екскалацију претњи према репортерима од стране администрације Обаме и конгреса. Директор националне обавештајне службе САД Џејмс Клепер скоро отворено тврди да су репортери, који саопштавају о документима Сноудена – саучесници злочина, издајице САД.

Администрација Обаме је најагресивнија антиновинарска администрација САД у савременој историји, - изјавио је новинар Њу-Јорк Тајмс Џејмс Рајзен, подносећи извештај у Вашингтону.

2013. година ће ући у историју као најгора година за слободу штампе у САД-ама, каже Рајзен.

11. фебруара су руководиоци америчких интернет-провајдера, међу њима су Гугл, Мајкрософт, Јаху, Фејсбук упутили писмо председнику САД и конгресу. Они траже обуставу електронске шпијунаже и приморавање нихових компанија да пружају АНБ-у САД податке о клијентима. Американци, незадвољни праксом прикупљања података на Интернету, упутили су више од 40 хиљада електронских писама члановима конгреса са позивом да унесу амандмане у законодавство и ограниче пуномоћја специјалних ресора.

У таквој ситуацији су били чудни покушаји Беле куће да подметну кривицу Русији. Ти су покушаји почели у вези са објављеним телефонским разговором помоћника државног секретара САД Викторије Нуланд у Кијеву. У њему је она разматрала с америчким амбасадором састав нове владе у Кијеву. Разговор су тобоже ставили на Интернет руски специјални ресори. Нико није представио доказе тога.

Андреј Федјашин,