У Русији ће бити забрањене генетске модификоване намирнице

16-02-2014 06:12:25 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Русија је непоколебива у тежњи да забрани коришћење генетски мофидикованих организама у производњи намирница за исхрану. Такву изјаву дао је министар пољопривреде Николај Фјодоров на Савезном саветовању аграраца. Спор око генетски модификоване хране између научника, еколога и произвођача води се одавно.

У Русији проширење производње искључиво „чисте“ поропривредне продукције сада ометају управо проблеми везани за коришћење генетски модификованих организама.

На тасовима теразија у овом спору су две снаге. Једна је недостатак аргумената научника о штетности генетски модификоване продукције. Друга су производне корпорације са њиховим огромним ресурсима, све до политичких. Ради потпуног проучавања утицаја генетске модификације на човека и околину средину биће потребно још 10-20 година, сматра већина научника. Ипак већ сада се зна коју опасност по живот носе генетски модификовани производи, каже доктор биологије, међународни експерт за еколошку и прехрамбену безбедност Ирина Јермакова:

- Они су сви опасни, зато што сама технологија њихове производње није савршена. За производњу се користе патогене бактерије и вируси. Када научници почну да проверавају утицај такве продукције на животиње, једноставно се ужасну. То је и онкологија и гојазност. Зато је најправилније потпуно забранити генетски модификоване намирнице као што су то учиниле неке европске земље.

Данас је Русија један од највећих светски произвођача житарица без генетске модификације. У овој пољопривредној години извоз житарица може да достигне 20 милиона тона. Управо еколошки чиста продукција може да осигура Русији квалитетну предност на светском тржишту. Ипак удео такве продукције за сада је незначајан, истичу експерти. Пре је реч о потенцијалну руске аграрне сфере. Он може да се искористи у потпуности после промена законодавства, истиче главни уредник листа Аграрни преглед и листа Сељачка Русија Константин Лисенко:

- Код нас нема чак законодавства које одређује шта је то биолошки чиста продукција. А потенцијално Русија може да снабдева читаву планету биолошки чистом продукцијом. Зато што је код нас забрањено узгајање генетски модификоване хране. Али реалност је таква да практично сва соја која постоји на планети генетски је модификована. И око 20% кукуруза такође.

У међувремену руска влада је предложила да се уреди коришћење ГМО култура. Премијер Дмитриј Медведев је затражио да се утврди да ли у Русији има таквих усева и да се направи истраживачка база продукције која долази из увоза. Конача одлука о генетски модификованим производима ће бити донета у Русији после потпуног проучавања ситауације.

Наталија Порторацкаја,