Светска криза ће се разбити о источну Европу?

16-02-2014 10:37:34 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/fdecomite/cc-by/ vostok.rs |


Један од водећих америчких економиста, добитник Нобелове награде Џозеф Стиглиц у ауторској рубрици издања Project Syndicate изјавио је да најмрачније прогнозе о делатности или чак вечитој стагнацији и паду животног стандарда становника САД и Европе могу да се реализују због грешака влада.

Да почнемо од тога што се не може не приметити: сличне апокалиптичне прогнозе често имају сасвим конкретне циљеве. Говори шеф катедре за европску интеграцију МГИМО МСП Русије Николај Кавешњиков.

- Понекада је онима који оптужују једноставно потребно да сами пажљиво слушају шта говоре. Са једне стране, јасно је да у условима великог дуга у државном буџету трошкове треба смањити. Са друге, слична политика објективно потпкопава будући економски напредак. Истина, њене присталице воле да размишљају на следећи начин: нека умре све што треба да умре, а затим са здравим буџетом ћемо почети да узгајамо ново...

Према прогнозама финансијских аналитичара треба се односити опрезно због још једне околности. Како је приметио у разговору за Глас Русије експерт Европског института РАН Владислав Белов,

- Разматрања аналитичара иду паралелно са рејтинг оценама водећих агенција. По мени, у свему томе постоји део шпекулативног утицаја на тржиште. Чини ми се да би сада требало пажљивије прихватати сличне оцене.

Тако да уместо увећана улоге глобалних негативних тендецнија требало би пажњивије погледати ситауцију у појединим конкртним земљама и региону. Тамо где већ сада покушавају да спроводе сопствену макроекономску политику, повлачећи се од рецепата Европске комисије, Европске ЦБ и ММФ који се у многоме чине погрешним.

У сличне регионе треба уврстити земље Централне и Источне Европе. Мађарски кабинет премијера Виктора Орбана, без обзира на протесте од стране руководства ЕУ, последњих месеци узео је под строгу контролу такве важне социјалне параметре као што су комуналне тарифе и ситуација на локалном енергетском тржишту. То је омогућило кабинету не само да уклони социјалну натегнутост, већ и да смањи ниво инфлације. Мађарска се извлачи из кризе, ослањајући се на политичке и уставне реформе и прилази предстојећим парламентарним изборима са до сада невиђеном стабилношћу – такву оцену актуалне ситауције у Мађарској даје француско издање Le Huffington Post .

Слична конфронтација о кључним аспектима социјално-економске политике постоји и око Румуније – где ЕУ и ММФ условљавање пружања антиркизних зајмова крајње строгим захтевима.

У Мађарској и Румунији тренутно постоје солидни показатељи по тако важном за данашњу Европу параметру као што је ниво незапослености – он је нижи него у ЕУ и зони евра и чак у тако јакој привреди као што је француска.

Ко зна, можда управо о овај регион, а не Кину и Јапан, на крају ће се разбити таласи међународне економске кризе...

Петар Искендеров,