Сочи и пропаганда: србски читаоци нису блесави

15-02-2014 12:50:56 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Ко је за Запад, њему се не свиђа Сочи. Ко није, не придаје томе значаја. Никако не можете да кажете да је превагнуло то негативно извештавање. Србски читаоци нису блесави. Они умеју да разлуче нешто што је пропаганда и нешто што је критика.

О детаљима извештавања са Олимпијаде у Србији за Глас Русије говорио је председник Удружења спортских новинара Србије Владимир Дедић. Експерт је истакао да је својевремено Југославија сложно навијала за совјетске хокејаше и знала имена Харламова, Третјака, Фетисова. Сада је интересовање за зимске спортове смањено зато што Србија ретко претендује на медаље у њима. Ипак, оно постоји. Што се тиче начина представљања материјала, на пример, ослањање на догађаје око спорта и скандале, све зависи од особине медија.

- Нису присутни на спортским странама толико, колико су присутни у спољнополитичким. Ради се о томе да у Србији постоје медији који уопште нису наклоњени Истоку. Ти медији користе сваку прилику да у што горем светлу прикажу ове Олимпијске игре, Сочи, проблеме и тако даље. Било је све оно што су западне агенције из Сочија преносиле као лоше. То нису наше аутентичне информације, то нису наши србски новинари који чепркају по томе, да ли је завеса у соби пала, откачила се и тако даље. Зависи све од тог политичког опредељења. Ко је за Запад, њему се не свиђа Сочи. Ко је објективан, не придаје томе значаја. Никако не можете да кажете да је превагнуло то негативно извештавање. Србски читаоци нису блесави. Они умеју да разлуче нешто што је пропаганда и нешто што је критика.

Све што се тиче Русије и Путина је инструментализовано. Замера се зашто је Русија потрошила 50 милијарди долара за Олимпијаду. Па шта се вас тиче? Је ли су то америчке паре? Ја сам био на Олимпијади у Атланти. Па ништа код њих није боље. Рецимо, новинари су били смештени у двокреветним собама у универзитету. Купатило је било на спрату. За разлику од Сочија и од Београда, кад је била Универзијада пре четири године. У Београду су подигли комплетно стамбено насеље у коме су били смештени спортисти и новинари.

Уопште, утисак је да је церемоније отварања Олимпијаде у Сочију била изузетно добра. И то нису могли да негирају ни западни медији, што је врло битно. А нема сумње и да ће се на крају Олимпијаде прогласити као једна од најбољих зимских олимпијада. Како време више пролази заборављаће се да ли је завеса пала, и све више ће се памтити та Олимпијада, памтиће се Сочи, памтиће се грађевински подухват, да се у једном граду који је на Црном мору, одржала Зимска олимпијада.

Тимур Блохин,