Јуриј Башмет: Спорт и уметност спајају људе

13-02-2014 10:42:46 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Ми се у животу бавимо разним пословима, али сада се сви занимамо за једно – Олимпијаду, признао је чувени музичар Јуриј Башмет за време боравка у Сочију. Овде он организује двонедељни 7. Зимски вестивал уметности, који је постао културна посластица Олимпијских игара. 12. фебруара у Зимском позоришту у Сочију наступиће европске и америчке балетске звезде.

Гала-концерт ће се претворити у праву параду солиста најбољих балетских трупа – из Амстердама и Осла, Берлина и Дрездена, Хелсинкија и Њујорка. Заједнички излазак на исту сцену уметника из разних земаља један је од принципа према којем Јуриј Башмет формира годишње фестивалске програме. Маестро је убеђен:

- Олимпијске игре спајају људе. Културни програми такође спајају људе. То је једино што можемо да супротставимо насиљу, ратовима, тероризму, наркотицима и свим ђаволским појавама.

Јуриј Башмет између осталог воли да подсети на своју умешаност у то што се 22. Олимпијске игре одржавају управо овде. Јер када су бирали земљу која ће бити домаћин Олимпијаде (а конкурисали су Кореја, Аустрија и Русија), представници Олимпијског комитета су допутовали у Сочи и доспели на фестивалски концерт ансамбла Солисти Москве под управом Јурија Башмета. То је све решило. Тако да је за избор олимпијске престонице крива култура, шали се маестро. А у програм актуалног фестивала као компензација конкурентима укључени су специјални дани културе Кореје и Аустрије.

Међу музичарима и уметницима позваним у Сочи много је не само спортских навијача, већ и људи који се активно баве спортом. Сам сам се бавио спортом од детињства, рекао је Јуриј Башмет. Моја мама је сматрала да дете треба да се развија разноврсно, зато сам ишао на мачевање, бавио се скоковима у воду, ватерполом, чак сам учествовао у бициклистичкој трци... А шта маестро највише воли од зимских спортова?

- Који је мој омиљени вид? Можда ће бити банално, али ја волим хокеј и уметничко клизање. Некада сам се добро клизао и сам. Можда зато. Још и керлинг. Имамо одличну руску женску репрезентацију. Али сама игра ми није до краја јасна још увек. Када би на зимским играма било мачевање, ја бих веома навијао за то, зато што сам имао чак јуниорску класу у мачевању. Ја сам сабљаш.

Боравећи све ове дане у Сочију, без обзира на врло богат програм фестивалског живота, многи уметници више пута су били примећени на трибинама навијача. Већ много пута је приказан за време преноса један од најтраженијих пијаниста у свету Денис Мацујев. На такмичењима је била и прима Бољшог театра, балерина Кристина Кретова. У интервјуу за Глас Русије она је признала:

- Ја веома волим спорт. И у слободно време сама се бавим спортом. Као Рускиња подржавам нашу репрезентацију. Искрено говорећи, веома навијам за наше хокејаше. И волим уметничко клизање. Некако ми је оно најближе и најразумљивије.

Зимски фестивал уметности пратиће Олимпијаду у Сочију до последњег дана. Предстоји још много незаборавних и спортских, и културних догађаја.

Наталија Викторова,