Главни закон године културе

13-02-2014 10:38:03 | | Глас Русије, фото: © Фотографии предоставлены Советом Федера |


Закон о култури у РФ поново је на дневном реду руског друштва. Његовом разматрању било је посвећено заседање Президијума Савета законодаваца РФ одржано почетком фебруара и московски округли сто уз учешће представника власти и посленика уметности. Тему ће наставити екстерно заседање Комитета Државне думе за културу у Уљјановску на Волги, које ће бити одржано почетком марта.

Контекст тих догађаја је рад на нацрту основа државне културне политике у Министарству културе РФ.

На што бржем усвајању новог закона инсистира председник Савета Федерације Валетнина Матвијенко која је иницирала да се актуална година у Русији прогласи Годином културе. Њен главни аргумент састоји се у томе што руска култура живи по закону који делује од 1992. године, а он никако не одговара савременим захтевима, без обзира на редовне поправке. Уз то нацрт новог закона већ постоји. Али ма како то било чудно, јединственог мишљења о предлогу председника Савета Федерације нема. При томе међу опонентима Валентине Матвијенко сасвим су поштовани људи: на пример, чувени режисер Станислав Говорухин. Он је убеђен да не завршивши започето, не израдивши основе државне политике у сфери културе, није могуће усвојити закон. Ипак Матвијенко сматра другачије.

- Мени се чини да треба планирати рад на разради државне стратегије културне политике и закона о култури са тим да се после усвајања стратегије доради и усвоји. Зато што стратегија неће функционисати ако не буде закона који прописује механизме њене потпуне реализације. Овај рад се не сме одлагати, иначе ћемо опет изгубити време.

Једном смо време већ изгубили. 2011. године Државној думи је био понуђен нацрт новог закона О култури у РФ који је остао не само неусвојен, већ и недорађен после критике. У том нацрту, по многим оценама, било је доста доброг. На пример, први пут у руском закоднодавству култура је била проглашена за стратешки ресурс иновационог развоја земље. Ипак може се рећи да су преднсти пројекта постале његови недостаци. Како је приметио министар културе Владимир Медински, овај нацрт закона носи чисти декларативни карактер: За све добро против свега лошег. Шта треба учинити да закон не буде оквиран, већ делотворан? Први заменик председника Савета Федерације Александар Торшин предлаже да се обрати пажња на регионалне законодавне иницијативе.

- Као прво, треба видети шта имамо. Зато што у субјектима Федерације такође постоје законодавства о култури. Негде боља, негде гора. Да погледамо достигнућа која у субјектима постоје, да узмемо најбоље и да направимо нову законодавну базу.

Још један предлог за измену нацрта закона о култури стигао је од представника Савета Федерације Људмиле Бокове:

- Сматрам да у новом законодавству треба, пре свега, да порасте државно учешће у културној делатности. Иначе ће култура изгубити свој позитивни утицај на друштво.

Сакупљање мишљења се наставља, али не може да буде дуго. У складу са налогом председника Владимира Путина већ до 1. априла треба да буде спреман нацрт основа државне културне политике. А до 1. септембра, инсистира Валентина Матвијенко, треба припремити и предтавити на разматрање Државној думи дорађени нови федерални закон О култури у РФ.


Олга Бугрова,