У Египту археолози истражују непознату пирамиду

11-02-2014 10:47:40 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/Berthold Werner/cc-by/ |


У Египту археолози и даље откривају тајне древне цивилизације. Близу градића Едфуа била је откривена степенаста пирамида, која је неколико десетина година старија од велике пирамиде Кеопса на висоравни Гиза.

Пре 4600 година ова пирамида је доминирала над околином. Археолози су одавно знали за њено постојање, међутим, само пре неколико дана група научника, који су радили близу градића Едфуа, успела је да нађе ниско брдо, затрпано песком. То је оно, што је остало од некада величанствене грађевине. Провинцијска степенаста пирамида, откривена у рејону Едфуа, једна је од 7 таквих грађевина. Она је била саграђена у доба Прве династије, по наредби једног од два фараона - Хонија, или Снофруа. Историја сведочи да је прва пирамида Снофруа на висоравни Гиза испала неправилна, с поломљеним ребрима, те су архитекти морали под хитно да планирају за фараона нови дом вечности. Ова пирамида је добила назив Снофру сија, - толико је била идеална. Зашто је фараону била потребна провинцијска пирамида на југу земље, која није намењена за погреб, - испричала нам је археолог Салима Икрам.

- Све, што су градили Египћани, било је велико. Када су они градили кућу за свог бога, за фараона, она је морала да буде грандиозна грађевина, која се добро види издалека. Међутим, градитељи пирамида су имали још један циљ – стварање националне идеје, и пружање људима радних места. Изградња је морала да се води доста дуго да би окупила људе око те националне идеје.

Тим археолога, који су успели да открију ту најстарију пирамиду, сигурно је имао срећу. Током последњих година дестабилизација ситуације у Египту је водила томе да су у многим случајима приступ древним пирамидама и мастабима (гробницама) имали не археолози, већ пљачкаши. Моника Хана, египатски археолог, прикупила је читав досије података о опљачканим гробљима, древним црквама и археолошким ископинама.

- Овај отвор су направили пљачкаши. Видите? Ту су трагови динамита. То су веома свежи трагови – рецимо, од недељу дана.

Без обзира на опасност, одсутност безбедности, египатски и страни археолози настављају самопрегорни марљиви рад на откривању и спашавању египатских древности. Они су убеђени да сва та блага припадају читавом човечанству.

Ксенија Светлова,