Застарели стереотипи сметају дијалогу Русије и САД

11-02-2014 10:21:41 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Односи између Русије и Сједињених Држава данас не преживљавају непосредни застој, а и нити далеко најгори период. Москва и Вашингтон имају огроман потенцијал за интеракцију, који тренутно није потпуно искоришћен. О томе је изванредни и опуномоћени амбасадор Руске Федерације у САД Сергеј Кисљак изјавио у интервјуу „Гласу Русије“, „Россијској газете“, информативним агенцијама ИТАР-ТАСС и РИА Новости уочи Дана дипломата (10. фебруара).

Русија и САД – су земље са глобалним интересима и озбиљним могућностима. То их обавезује на узајамно деловање у низу глобалних међународних питања. Иако су се у задње време у дијалогу између две земље појавило неколико надраживача, таквих, као, на пример, казус Едварда Сноудена, не може се рећи, да се односи сада налазе у кризи. Москва и Вашингтон настављају продуктивно узајамно деловање у таквим правцима, као што су регулисање сиријске кризе или решење иранског нуклеарног проблема. Ипак треба признати, да се потенцијал билатералне интеракције не остварује у потпуности, сматра Сергеј Кисљак.

- Код нас се нажалост практично не развијају контакти између законодаваца двеју земаља. И морам рећи, да ту нема кривице руске стране: наши делегати су увек били отворени и заинтересовани за такве контакте. Уједно, однос у Конгресу према Русији постаје разлог томе, што таквих контакта нема. Или практично нема. И то је тужно. Пошто је, несумњиво, дијалог међу законодавцима – веома важан инструменат развоја билатералних активности међу земљама.

Враћајући се на тему надраживача, који настају у дијалогу између Москве и Вашингтона, амбасадор је подсетио на скандал, до којег је дошло крајем прошле године. Тада су власти САД оптужиле групу руских дипломата у незаконитом регулисању медицинског осигурања и добијању средстава за плаћање порођаја према програму Medicaid. Сергеј Кисљак је истакао, да су претензије биле исправне само делимично. Према дипломатима, који су заиста имали кривицу, већ су предузете дисциплинарне мере. Уједно током скандала се испоставило, да су америчке обавештајне службе, приликом проучавања рачуна сарадника руске дипломатске мисије, прекршиле Бечку конвенцију о дипломатском имунитету. Такви догађаји никако не доприносе побољшању билатералних односа. А они су и без тога оптерећени стереотипима, који су остали из времена хладног рата.

У интервјуу, Сергеј Кисљак је дотакао и једну од најврућијих политичких тема – ситуацију у Украјини. Према његовим речима, специјални преговори између шефова дипломатије Русије и САД по овом питању нису вођени. Али на сваком сусрету Сергеја Лаврова и Џона Керија, а током задњег времена било их је доста, дискутује се о свим актуелним светским проблемима.

- Сви смо ми заинтересовани, да било која одлука о будућности Украјине не буде донета на улици људима са „молотовљевим коктелима“ у рукама, а путем политичких дискусија и дијалога политичких снага Украјине. Са друге стране, видимо колико су јаке тежње на Западу (и САД у томе нису изузетак) да диктирају или сугеришу – можете то било како називати – нашим украјинским пријатељима и суседима, шта је за њих добро, а шта лоше.

Уједно, како је нагласио Сергеј Кисљак, нико на Западу тако и није дао једнозначно негативну оцену активности украјинских радикала, који су претукли и палили полицајце. Притом је очигледно, да уколико би се нешто слично дешавало у Европи, реакција би била сасвим другачија.

Артем Кобзјев,