Генерално тужилаштво објавило рат криптовалутама

09-02-2014 06:11:18 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/wilbertbaan/сс-by-nc-sa 3.0/ |


Генерално тужилаштво РФ је назвало биткоин и друге виртуелне валуте новчаним сурогатом, који физичка и правна лица на територији Русије не смеју да користе. У том ресору истичу да криптовалута није обезбеђена реалном вредношћу, што угрожава оне који је користе, губитком реалног новца.

Купци биткоина немају никакве шансе да заштите своје интересе. Поред тога, виртуелне валуте могу да користе преваранти ради скривања или прања новца, добијених на нелегални начин. Забринутост генералног тужилаштва је потпуно оправдана, - истиче управни директор групе компанија АЛОР Сергеј Хестанов.

- Теоретски анонимни карактер валуте, одсутност регистрације погодаба, као и правног регулисања, стварају повољну средину за коришћење те валуте у противправним акцијама. За сада ништа није познато о таквим погодбама на територији Русије, али се на територији других земаља дешавало, да се управо виртуелна валута користила за незаконите операције. Што више, правни органи других земаља су већ конфисковали криптовалуту.

Раније је о незаконитости биткоина и опасности њиховог коришћења саопштила руска Централна банка. Она је признала операције с криптовалутом сумњивим трансакцијама. Сада ће Генерално тужилаштво и ЦБ заједно разрађивати начине борбе са оптицајем виртуелне валуте. Задатак отежава то, што забрана биткоина неће решити проблем - неопходна је контрола извршења те забране, - истиче Сергеј Хестанов.

- Архитектура криптовалуте предвиђа веома сложену контролу операција у тој валути. Изгледа да ће проћи 1-2 године, пре него грађани, бизнис и правни органи стекну неко искуство борбом са криптовалутом. Иначе, човек, који је измислио биткоин, предузео је све могуће мере, које максимално отежавају откривање такве валуте, а главно је, откривање таквих транзакција у биткоинима.

Иначе, објављивање рата биткоину од стране руског регулатора и правних органа није изазвало панику на тржишту виртуелне валуте. Шта више, такво решење неће много утицати на руске власнике криптовалуте, јер се ради о појединцима, - истиче руководилац аналитичког центра компаније Zekurion Владимир Уљанов.

- Што се тиче бизниса, забрану на биткоине он неће ни приметити, јер је реални промет валута у корпоративном сегменту ионако био минималан. Ако је реч не о бизнису, већ корисницима, о приватним лицима, архитектура биткоина не смета корисницима да поседују валуту у неким земљама, зато ће корисници остати у тој валути, неће покушати да се је хитно отарасе. Друго је питање да ли ће биткоин бити интересантан приватним лицима и инвеститорима у условима "неповољног режима".

Русија није прва земља, која је објавила виртуелну валуту ван закона. Раније су банкарски надзорни органи Кине, Кореје, Тајланда и Финске такође забранили коришћење биткоина. Многе европске земље су ограничиле операције са њима. Данас питање законитости коришћења криптовалуте разматрају у САД-ама, где је биткоин већ био више пута херој криминалистичких хроника.

Татјана Голованова,