Фестивал Мстислава Ростроповича позива...

08-02-2014 04:11:23 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У Москви је објављен програм V Међународног фестивала Мстислава Ростроповича. Већ пети пут организује га Фонд који носи име истакнутог музичара. Према традицији музички маратон приређен је поводом рођендана маестра и стартује 27. марта. А на програму су прослављени светски извођачи и колективи, као и музичке премијере.

Олга Ростропович је уметнички руководилац фестивала, ћерка чувеног пара Мстислав Ростропович и Галина Вишњевска. Она је више пута подвлачила да у називу фестивала нема речи „посвећено“.

- Ми га правимо не у знак сећања на тату. То је управо његов фестивал. То су људи које је он волио, уметници које је поштовао. То је квалитет који је увек тражио од свих, у првом реду од себе – квалитет извођења и квалитет музике.

Имамо традицију да један од концерата посвећујемо пријатељима, колегама, људима чије стваралаштво је било врло важно и пријатељство са којима је било врло важно за моје родитеље. Зато ће 28. марта бити одржана руска премијера непознате, незавршене опере Дмитрија Шостаковича "Оранго".

Ово дело је наручио Бољшој театар 1932. године од писца Алексеја Толстоја и тада младог композитора Шостаковича. Повод је била 15-годишњица Октобарске револуције. Започео је рад на опери која прославља развој и прогрес човечанства који су могући само захваљујући социјалистичкој револуцији, а Оранго је човек-звер, вероватно од речи орангутан... Али даље од првог чина, ствар није отишла. Очигледно, тема није заинтересовала Шостаковича, уз то композитор је био заузет опером Леди Макбет Мценског среза. А 2004. године рукопис је пронађен у архивима Шостаковича. Оркестрацију је урадио Шостаковичев ученик – британски композитор Џерард Макбјорни. Светска премијера под управом Еси-Пеки Салонена са успехом је одржана 2011. године у Лос-Анђелесу. И сада ће овај чувени фински диригент заједно са лондонским Филхармонијом представити непознату Русима Шостаковичеву оперу у концертном извођењу у Москви.

Још једно фестивалско вече је посвећено Војном реквијему, у којем је партију сопрана за руску оперску певачицу Галину Вишњевску направио британски класик 20. века Бенџамин Бритен. 1962. године у Великој Британији Галина је требало први пут да изведе ово дело заједно са немачким и енглеским солистима. Али је совјетски чиновници нису тада пустили из земље на премијеру.

Актуелни фестивал Мстислава Ростроповича има још једну особеност: у њему учествује пет оркестарских колектива, који заузимају високе позиције на светским ранг листама. Осим лондонске Филхармоније у Москви ће наступити још један колектив из британске престонице: филхармонијски оркестар под управом нашег сународника Владимира Јуровског, Штутгарски оркестар и оркестар Радија Француске. Руски национални оркестар ће изаћи на сцену заједно са Михаилом Плетњовом, који ће се појавити у улози диригента и пијанисте.

Наталија Викторова,