Муслиманско-хрватска Федерација БиХ у хаосу

08-02-2014 03:16:05 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У Муслиманско-хрватској Федерацији БиХ настао је хаос. Демонстранти су запалили Председништво у Сарајеву, запалили су кантоналне владе у Сарајеву, Зеници и Бихаћу. У Тузли су такође демонстранти пробили полицијски кордон те ушли у зграду Владе, демолирали је и запалили. Премијер Тузланског кантона је поднео оставку.

У Зеници је такође запаљена зграда Владе те су демолирали зграду општине. Влада Зеничко-добојског кантона је такође поднела колективну оставку.

У Мостару је запаљена Већница, зграде политичких странака, ХДЗ-а и СДА. У Бихаћу је такође демолирана зграда Владе, а испред зграде Председништва у Сарјаеву је запаљено и неколико полицијских аутомобила. Кратко речено, владало је "ратно стање".

У демонстрацијама и сукобима је много повређених, преко 200 особа, а од тога 100 припадника полиције.

У нередима је страдао и депо Архива у Сарајеву. Ту се налази претежно аустроугарска грађа, персонални досјеи, збирке где су се налазили прилично стари документи, а власти у Федерацији још увек не знају у каквом је стању грађа.

Директор МУП-а Федерације Драган Лукач је истакао да је ситуација озбиљна, те је апеловао "да размислимо шта радимо".

- Ово није добро и не води ничему и мислим да нема никакве потребе за овакав начин испољавања агресивних иступа одређених група према објектима институција.

Премијер Муслиманско-хрватске Федерације БиХ Нермин Никшић је истакао:

- Ниједна политичка функција није вредна ниједног људског живота. Ако је Федерална влада након свега овога што је урадила и у ситуацији када јој је практично изгласано неповерење, а није допуштено да се направи њена реконструкција, премијер сигурно неће.

Министар спољних послова Златко Лагумџија поменуо и то да .

- Нама није важно да ли смо ми негде дио вас или не. Ми желимо да се у читавој земљи заустави анархија јер то иде и уперено је против сваког њеног грађанина, па чак и оних који су залуђени од својих националистичких вођа да им је боље да оду сами и да у опанцима однесу парче својих ливада.

У Републици Србској, у Бањалуци и Приједору су одржани мини-протести који су организовале НВО које финансирају западне државе.

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић поштује право на протесте грађана Републике Српске:

- Ја то подржавам, али не подржавам никакве активности које би требале да служа за преливање одређене кризе и једне апсолутно несређене средине каква је федерација БиХ, у једно апсолутно сређену средину каква је Република Србска и очекујем од грађана да не наседају на такве трикове.

Потпредсеник Републике Српске Емил Влајки протесте у РС, а у организацији НВО сматра политичким ударом на Републику Српску:

- Они желе да сруше актуелну политичку власт и њезину оријентацију ка независности Републике Српске.

Ситуација у Муслиманско-хрватској Федерацији је данас мирна. Ради се на санирању последица у Сарајеву. Полиција у Тузли целу ноћ обезбеђивала је зграду општине и Владе која је изгорела. Током ноћи ситуација се смирила и у осталим градовима Муслиманско-хрватске Федерације у којима су јуче избили нереди. За данас нису највљени протести, али је приметно присуство органа реда.

Ситуација у Републици Србској је стабилна. У Србском Сарајеву министар унутрашњих послова Републике Српске, Радислав Јовичић је одржао састанак са градоначелником и начелницима општина, те са руководством Центра јавне безбедности. На састанку је размотрено стање безбедносне ситуације на овом подручју после јучерашњих протеста и хаоса у Муслиманско-хрватској Федерацији БиХ. После састанка министар Јовичић је оценио да је безбедносна ситуација у Републици Србској стабилна.

"Ми будно пратимо сва актуелна дешавања и у овом тренутку нема никаквог разлога за забринутост. Грађани Републике Српске могу нормално да обављају своје дужности, иду у школу. Понављам, ситуација у Републици Србској је потпуно стабилна", нагласио је Јовичић.

У неколико градова данас се настављају протести

Вања Савићевић,

http://serbian.ruvr.ru/2014_02_08/Muslimansko-hrvatska-Federacija-BiH-u-haosu-2856/