Дигитална технологија против демократије

08-02-2014 02:33:55 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Развој савремене дигиталне технологије носи опасност по демократију, изјавио је са страница немачке Франкфуртер Алгемајсне Цајтунг председник Европског парламента и кандидат за дужност будућег шефа Европске комисије у име социјал-демократа Мартин Шулц.

Почетком 2013. године Европском парламенту је био представљен пројекат обновљене директиве о заштити персоналних података. Између осталог, како се очекивало, посланици нису успели да донесу одлуку до краја године и решили су да је предају будућем саставу посланика који ће се појавити после мајских избора. Индикативно је да се све то дешавало у контексту скандала који још није утихнуо око електронске шпијунаже америчких специјалних служби обичних европљана, али и лидера земаља – између осталог немачког канцелара Ангеле Меркел. А сада су у штампу процуреле чињенице и о прислушкивању преговора бившег канцелара Немачке Герхарда Шредера, који је иступао, као што се зна, против интервенције САД у Ираку.

Али ипак против обновљене директиве су како „домаћи“ – због личне заинтересованости – тако и страни лобисти, пре свега из САД. На то је указао у разговору за Глас Русије руководилац немачког независносног Центра за заштиту података у федералној покрајини Шлезвинг-Холштајну Тило Вајхерт.

- Утицај лобиста је од почетка био изузетно јак. При томе, то су били не само Интернет-концерни, као што су Фејсбук, Гугл, Мајкрософт или Амазон. Постојао је притисак и од стране америчке администрације. Истина, после скандала око разобличења АНБ овај притисак је смањен, мада не баш сасвим.

Офанзиву међународних Интернет-концерна који извлаче профит из сакупљања података о укусима потенцијалних клијената великих трговинских фирми управо назива у поменутом чланку шеф Европском парламента Мартин Шулц претњом од „дигиталног тоталитаризма“ по демократију Европе. Када се ми као људска бића претварамо у скуп неких података, између осталог Шулц, то може да говори о појави новог архетипа човека – стакленог биргера-потрошача. Човек по његовим речима постаје само скуп рефлекса, биолошки зомби. Реч је у најмању руку о заштити фундаменталних вредности 21. века, о спречавању „постваривања“ људи, резимира шеф Европског парламента.

Водећи експерт Центра за ситуациону анализу Руске академије наука Сергеј Уткин скреће истовремено пажњу на неизбежност технолошког прогреса.

- Технологија напредује. Живимо већ у другом свету који се разликује од оног на који смо навикли у погледу ширења информационих технологија. И у многоме мораћемо да живимо са разумевањем чињенице да базични подаци о човеку постају, наравно, много достпунији. Да, овај процес ће бити прилично важан у унутрашњим дискусијама у ЕУ.

Да ли ће електронски формат постати заиста симбол тоталитаризма у Европи? Питање је господин Шулц у сваком случају поставио. Важно је ко ће бити у стању да на њега одговори.

Олег Севергин,