Односи између Русије и Кине се развијају узлазном путањом

07-02-2014 02:48:24 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У Сочи и даље стижу шефови држава и међународних организација. Очекује се да ће церемонији отварања Олимпијаде 7. фебруара присуствовати руководиоци из 44 земље.

6. фебруара у престоницу зимских Игара је допутовао председник КНР Си Ђинпинг. Високог госта Владимир Путин је примио у својој радној резиденцији. Преговори су се одвијали у врло пријатељској атмосфери, председник Русије је честитао Сију Ђинпингу почетак Нове године по лунарном календару.

- Допутовали сте у време кад се у Кини обележава Нова година. И то је традиционални породични празник. У то време људи обично путују код рођака или блиских пријатеља. Сматраћемо да је управо тако, да сте допутовали код својих блиских пријатеља.

Шефови држава су размотрили билатералну економску сарадњу. Кина је прва на списку спољнотрговинских партнера Русије, истакао је руски председник.

- Што се тиче наших билатералних веза, оне се развијају узлазном путањом. Без обзира што је све ионако добро, овај развој је приметан и битан. Имамо размену робе у износу од 87 милијарди долара и већ се, као што смо и планирали, приближавамо цифри од 100 милијарди робне размене.

Развијају се и политички контакти, за ову годину је планирано пет сусрета на највишем нивоу, истакао је руски председник. Он је такође издвојио сарадњу органа безбедности и војних органа.

Очигледан пример руско-кинеске сарадње у међународним пословима представља учествовање двеју земаља у одвожењу хемијског оружја ван граница Сирије ради његовог каснијег уништавања. Ову операцију обављају тешка атомска крстарица „Петар Велики“ и кинески стражарски брод „Јанчен“, истакао је Владимир Путин:

- Русија и Кина дају битан допринос и светском развоју и осигурању међународне безбедности.

Председник КНР је са своје стране признао да је допутовавши у Сочи, добио „двоструки празник“ – празник пролећа и Олимпијаде. По мишљењу Сија Ђинпинга, одржавање зимских Игара у Сочију симболизује кретање Русије напред. „Олимпијада је један од најважнијих догађаја у глобалним размерама. Сигуран сам да ће протећи на највишем нивоу,“ – додао је кинески лидер.

Ксенија Мељникова,