Спорт очима совјетских уметника

07-02-2014 08:38:39 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


„Совјетски спорт“ у сликарству, графици и скулптури. Пред само отварање Олимпијаде на два места истовремено у Москви - У Институту руског реализма (од 5.фебруара до 25.маја) и у старинском тржном центру ГУМ који датира још са краја прошлог века на Црвеном тргу (до 27.фебруара) - изложбе омогућавају да се зађе у епоху када је спорт био један од водећих совјетских брендова.

Први су ову изложбу видели Британци. У децембру прошле године поставили су је у аукцијској кући Сотбис. Приказано је 40-так радова совјетских уметника, а међу њима и радови Александра Дајнека и Виктора Попова. Симбол читаве изложбе је било платно Сергеја Лучишкина „Парада на стадиону Динамо“, које се појавило на свим постерима и чак на лондонским аутобусима. „Реклама је успела, изложба из Русије је изазвлаа велики интерес“ рекла је у интервју за „Глас Русије“ кустос пројекта Надежда Степанова:

- Изложбу у Лондону су веома топло примили. Тема је позитивна, оптимистична и блиска сваком човеку на земљи. Било је веома пријатно и то што је дошла Олга Манизер- унука Матвеја Манизера и Елене Јансон- Манизер. То су легендарни совјетски скулптори, који су украшавали московски метро и паркове. Скулптуре смо приказали у Лондону. О нама су писали у „Вечерњем Стандарду“, „Волстрит џурнал“, „Фајненшел тајмс“... и све само најбоље критике. Само позитивни коментари у великим количинама... било је веома пријатно.

Успех у Лондону је организаторе подстакао да покажу овај пројекат на два места у Москви истовремено. Тако је захваљујући сарадњи Института руског реализма са Отварањем фестивала „Трешњик“ високотехнолошке реплике основних дела изложбе постављене су у историјском здању нашег старинског главног тржног центра ГУМ на Цревеном тргу. Тамо је ових дана била чувени тренер уметничког клизања Татјана Тарасова:

- Веома је пријатно што је баш пред саму Олимпијаду сакупљена та колекција. Сви зимски видови спорта су овде представљени. Платна уметника и фотографије подсећају на нас та времена, и видимо какви су тада били људи, шта су они волели,како су живели, како су гледали на будућности...

Успут, о фотографијама... Московску изложбу организатори пројекта су одлучили да допуне још и блоком спортске хронике легендарног совјетског фотографа Лава Бородулина. 50-тих и 60-тих година прошлог века он је радио у чувеном журналу „Огоњок“ и фотографисао велика међународна спортска такмичења. Захваљујући његовим снимцима број експоната се броји стотинама. Али, главно је да је фотографија постала мост са садашњим временом.

Карина Ивашко,