Либија испоручује побуњенике на горуће тачке у свету

06-02-2014 06:45:07 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Две године након што је дошло до свргавања Гадафија, након војне интервенције у Либији грме експлозије. У среду, 05.02 екстремисти су напали офис локалног телевизијског канала у Бенгазију. Нешто раније тамо је била бачена бомба у двориште школе, након чега је 17-оро деце било повређено као и десетине људи.

Напади на припаднике органа унутрашњих послова, представника централне власти, иностраних дипломата, овде су део свакодневице. Руководство државе нема капацитет да уведе ред. Користећи се овим, међународне терористичке групе основале су у пустињским деловима земље базе за обуку а побуњенике потом шаљу у разне тачке на свету.

Према подацима специјалних служби једне од афричких држава, бар 4 логора за припрему побуњеника и два велика складишта са оружјем је у последње време формирала у Либији међународна терористичка мрежа Ал Каида. Припремају се у овим логорима побуњеници из разних земаља света, у том смислу и из европских, како би се потом вратили кући и повели борбу против локалних власти или пошли као најамни ратници у било коју конфликтну тачку на свету, говори експерт Института Блиског истока Сергеј Серјогичев:

- Побуњеници који су прошли обуку у Либији, примећени су на територији Блиског истока. Они се боре у Сирији и на Синајском полуострву, у Либану их је много, као и у Палестинској аутономији. Они су увек тамо, где су добро плаћени, тамо где је некакав конфликт. Присутни су и у Ираку.

Локална власт у Либији није способна да уведе ред. Она нема снаге, средстава и ауторитета како би ситуацију држала под контролом у великим градовима. О логорима побуњеника на границама државе руководство Либије и не мисли, сматра експерт Института Блиског истока Сергеј Серјогичев:

- Сада тамо и не постоји држава као таква. Покушај да се створе нормалне структуре унутрашњих послова у Либији, армија, ефикасна национлна полиција, корпус унутрашње безбедности наилази на оштар отпор исламиста и племенских вођа. Зато њима и одговара садашња ситуација- када постоје јединице побуњеника који контролишу ситуацију. Зато у садашњој ситуацији локалне власти нису у стању да спроведу како-тако озбиљне против-терористичке операције.

Руски експерти виде излаз из ове ситуације у планском успостављању солидне социјалне и економске ситуације. Екстремизам је у главама. Ако становништво буде имало добре услове за живот, мање ће подршке и разумевања имати за побуњенике и криминалне структуре. А што се тиче међународног тероризма, против њега мора да се бори читав свет. Уз то, не може се у једном месту искоренити терористичко гнездо а у другом створити управо плодно тле за његов развој.

Наталија Коваљенко,