DEFEXPO 2014: Тржиште од стратешког значаја

06-02-2014 01:27:23 | | Глас Русије, фото: Илья Крамник/«Голос России»/ vostok.rs |


6. фебруара 2014. године у Њу Делхију се отвара изложба DEFEXPO 2014 - највећа изложба у Индији, чија је главна тема - наоружање копнене војске и ратне морнарице. За Русију, Индија је традиционално тржиште чији значај је тешко оценити: пре свега, успешна сарадња са Индијом у великој мери утиче на укупан резултат на растућем тржишту југоисточне Азије.

Од испорука до модернизације

Вишегодишње испоруке совјетског и руског наоружања актуелизују питање не само о заменама застарелих система, већ и о њиховој модернизацији. Данас, једно од кључних питања је судбина индијског парка тенкова Т-72, који су се извозили 70-80-их година, и нешто савременијих Т-90. "Рособоронекспорт" и АД "Уралвагонзавод" на изложби представљају у природном облику примерак БМПТ-72 - борбено возило које представља подршку тенковима "Терминатор" са шасијом тенка Т-72, и које је први пут приказао на RAE-2013 у Нижњем Тагилу. Модернизација тенкова Т-72 у овој машини, сматра се једном од најефикасније употребљених варијанти старих шасија. С тим у вези, Русија је у стању да понуди и опције за модернизацију Т-72 без промене његове намене: поред БМПТ-72, "Уралвагонзавод" је већ показао побољшану верзију актуелног тенка - са појачаном заштитом, прилагођеном за градске борбе, са напредним системом за управљање ватром.

Ратна морнарица Индије која, такође, располаже са значајном количином совјетске и руске технике, заинтересована је ништа мање од копнених снага за модернизацију: фрегате пројекта 11356 и дизел-подморнице пројекта 877, које данас чине значајан део ударне моћи индијске морнарице, такође, вапе за модернизацијом. Док подморнице већ раде на побољшању својих снага, одговарајући предлози за савременије фрегате тек су у припремама.

Једна од кључних тема изложбе биће питање о техничком одржавању недавно добијеног од стране "Севмаша" носача авиона "Викрамадитија". Врло је могуће, да ће још једно пробијање рока испоруке израелског система ПВО Barak-8 за овај брод искористити руски стручњаци да промовишу своје системе.

Остаје контроверза и око избора прототипа за индијску перспективну не-нуклеарну подморницу пројекта 75I. Русија на тендеру учествује са пројектом "Амур-1650", извозном верзијом пројекта 677 "Лада". Имајући у виду изазове са којима се суочава Индија при изградњи подморница француског пројекта Scorpene, руски брод има добре шансе да победи на тендеру.

Перспективе развоја

Наредне деценије обећавају да буду тешке за руске произвођаче и извознике оружја, али перспективне, пре свега, због предстојеће смене генерација платформи војне опреме. У копненим војскама ће на смену платформи тешко оклопно борбено возило, оклопни транспортер, тенкова, на основу којих су настале различите класе возила, доћи нове породице - тешка гусеничарка "Армата", средња гусеничарка "Курганец-25" и средњи точкаш "Бумеранг". На њиховој основи ће бити створени, одговарајући, тенк, тешко оклопно борбено возило, средње оклопно борбено возило и оклопни транспортер. Кључни фактор успеха, међутим, више није само огњена снага машина, њихова брзина и безбедност, већ и могућности контроле система, укорењеност у "мрежу бојног поља" и друге опције, укључујући и економске - трошкове животног циклуса, модернизациони потенцијал, способност пренеса технологија за лиценцирану производњу.

Историја сарадње са Индијом показује да руско наоружање задовољава строге критеријуме оружаних снага ове земље, али конкуренција никада није била лака. Данас "Рособоронекспорт" ради у тежим условима - индијске могућности су порасле, а са њима и захтеви. Колико ће овај посао бити успешан - показаће, између осталог, и ова изложба.

Илија Крамник,