Мршављење са наруквицом петербушких научника

06-02-2014 12:25:06 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/mirmurr.blogspot.com/cc-by-n |


Ако желите да смршате и да се поново не угојите, ставите наруквицу. Али не обичну, већ „паметну“. Уређај су разрадили петербуршки научници. Његова уникалност је у томе што рачуна сам калорије, проучавајући стање човекове коже. И тиме се принципијално разликује од постојећих аналога који захтевају да се ручно уносе подаци о конзумираним намирницама.

Обични акселерометри такође умеју да броје калорије. Они то раде мерећи колико пута човек замахне руком, такав уређај се ставља на ручни зглоб. Ако машете рукама приликом ходања или трчања, он броји количину изгубљених калорија. Како је подвукао за Глас Русије један од оснивача руске компаније HealBe Артјом Шипицин, ова разрада се принципијално разликује од сличних електронских „дијетолога“.

- Наш акселерометар омогућава да се узме у обзир свака физичка активност. Ако возите ауто, рука ће лежати на волану, никаквог кретања неће бити. При томе калорије ћете ипак трошити. Неће бити директне зависности од кретања руке и потрошених калорија ни у фитнес сали. А наш уређај може да израчуна сваку физичку активност, пошто прелазимо са акселерометра на мерење пулса. По броју удараца у минути можемо да израчунамо колико калорија се троши.

Постоји још један принципијални моменат. Према речима аутора новотарије, у датом тренутку нико не уме да рачуна аутоматски колико је калорија човек добио са храном, осим нашег уређаја. Мерећи ниво електричног отпора коже, наруквица добија податке о нивоу шећера у крви и изводи закључак о добијеној енергији. Осим тога, уређај прати мерење тежине тела, ниво стреса, потребу организма за водом, притисак, сате сна.
Предност руског гаџета је у његовој полифункционалности, сматра Артјом Шипицин:

- Ми меримо улазеће и излазеће калорије, пулс, притисак, фазу сна и ниво стреса. Тачније како би сте добили све ти показатеље морате да купите све те уређаје. Значи, трошите више новца него кад платите за наш један.

Оријентациона цена уређаја је око 300 долара. Уређај је занимљив не само обичним потрошачима, већ и онима који се баве спортом или једноставно одржавају тежину. На чуђење њених твораца, „паметну наруквицу“ ће купити лекари и осигуравајуће комапније, посебно америчке:

- Они хоће да добију такав уређај ради управљања ризицима. У САД број људи са вишком телесне тежине и проблемима срца прилично је велик. Њихов режим током читавог периода осигурања они не могу да контролишу, при томе ризици се повећавају. Рецимо, човек који има проблеме са срцем а најео се, постаје му лоше, треба га лечити. Осигуравајућа компанија има при томе штету. У медицини је друга прича. Она жели да смањи трошкове на постоперационе услуге. Болесника сада после операције морају да држе у болници, мада све што му је потребно јесте контрола реакције срца на физичко оптерећење.

Интересовање за производ HealBe је високо. Дистрибутери компаније постоје у многим земљама: у САД, Француској, Кини, Индији, чак у Јужној Америци. Излазимо у продају, истакла је компанија, треба да се појаве он-лајн продавнице. У масовној продаји наруквица дијетолог појавиће се у априлу ове године у САД, на лето у азијском региону.

Јелена Ковачић,