Руски национални оркестар у Милану

05-02-2014 10:29:56 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Званично отварање руско-италијанске године туризма је одржано у „северној престоници“ Италије. 3. фебруара први пут на сцени миланског Аудиторијума наступили су прослављени Руски национални оркестар под управом Михаила Плетњова. У првом делу програма је изведен Концерт бр. 2 за клавир и оркестар Сергеја Рахмањинова, у другом делу Симфонија бр. 5 Петра Чајковског. Уочи концерта Лоренцо Балдриги, организатор акције са италијанске стране, председник Лоренцо Балдриги Менаџмент, говорио је у ексклузивном интервјуу за Глас Русије о томе које наде Милано везује за предстојећи наступ руских музичара.

Господине Балдриги, како се појавила идеја о одржавању првог миланског концерта Руског националног оркестра?

- Она се појавила у част тако важног момента као што је Година туризма: Италија-Русија, у оквиру које се одвија активна културна размена међу нашим земљама. Обратила нам се руска страна и замолила да организујемо тај концерт у Милану.

Који значај за Милано има наступ руских музичара познатих у свету, који отвара унакрсну годину туризма Русија-Италија?

- Овај концерт игра за нас врло важну логу. Он је још једна значајна потврда јаке везе између Русије и Италије у периоду када се контакти међу нашим земљама развијају врло интензивно. Мислим да ће ова манифестација отворити за нас много нових могућности за реализацију заједничких културних пројеката.

2010. године у оквиру пројекта Три Рима, Руски национални оркестар је добио почасно право да буде први руски музички колектив који је наступио у Ватикану. Да ли је миланска публика испољила интересовање за наступ руских музичара? Колико су добро Италијани упознати са стваралаштвом Михаила Плетњова?

- Маестро Плетњов је врло добро познат у Милану. Низ година он је извођач музике и диригент, и управо из тог разлога концерт уз његово учешће имао је огроман одјек међу миланском публиком.

У том концерту учествовали су такође познати италијански музичари. Која професионална очекивања они везују за рад под руководством тако прослављеног диригента као што је Михаил Плетњов?

- Мислим да је за њих то у добром смислу речи велики емоционални потрес. На концерту је учествовао италијански пијаниста Роберто Коминати. Сматрам да за његову професионалну каријеру чињеница настпа у орекстру под управом једног од најзначајнијих пијаниста света може да буде важна етапа у професионалној каријери.

Овог пута у Милану је планиран само један концерт уз учешће Руског националног оркестра. Планирају ли се њихови наступи у другим италијанским градовима?

Да. Управо сада радимо на организацији концерта у Линготу, у Торину, који ће бити одржан наредне музичке сезоне.

Марина Тантјушан,