Избори у Тајланду се одржавају у напетој атмосфери

03-02-2014 12:52:39 | | Глас Русије/ vostok.rs |


У Тајланду се на позадини масовних протеста одржавају ванредни парламентарни избори. Опозиционери су затражили да се гласање одгоди. Њима се прикључила и Централна изборна комисија Тајланда. Многе изборне јединице су затворене због тога, што нема довољно организатора избора. За узврат је премијер Тајланда Јинглак Чинават, на чијој оставци већ у току два месеца инсистирају метежници, дошла је у изборну јединицу једна од првих.

Опозиционери су имали два захтева: оставка владе пре одржавања гласања и пренос избора за каснији термин. О томе да краљевина није спремна за изборе, изјавила је и ЦИК Тајланда. Коментар нашег сународника у Бангкоку Јурија Жалина.

- Изборна комисија се од почетка током месеца и по дана скептично односила према изборима, те тражила од владе да одгоди изборе за март или мај. Међутим, Јинглак Чинават је одбила предлог, позивајући се на то да нема таква пуномоћја. Касније је их пружио Уставни суд. Међутим, та пуномоћја она није искористила.

Без обзира на све, премијер Јинглак Чинават је стигла у изборну јединицу одмах после њеног отварања – у 8 сати ујутро. Ускоро се сазнало да није све у реду. Прво, долазак бирача на изборе је слаб. Друго, многе изборне јелдинице су затворене. У некима нема особље, у другима нема изборних листића. О томе саопштава очевидац догађаја Јуриј Жалин.

- Људи, који су од почетка планирали да ће остварити изборни процес у тим изборним јединицама, одбили су да то чине. Буквално два дана пре избора изборна комисија је саопштила да је необходно да се регрутује још 4 хиљаде сарадника да би избори били одржани. Полазећи од тога, да у 42 изборна округа у 9 провинција на југу Тајланда избори практично нису одржани, може да се дође до закључка да изборна комисија није успела да нађе довољан број неопходних сарадника.

Главна опозициона странка, Демократска, не учествује у изборима. Према њеном мишлењу, за бираче у тој краљевини је неопходно увести узрасна, имовинска и образовна ограничења, јер у постојећем систему, када свако може да гласа, опозиција, која се ослања на доста малобројну средњу класу, нема ни најмању шансу да победи. Међутим, упркос прогнозама експерата, присталице Демократске странке су обећали да неће блокирати изборне јединице. Како саопштава месна ТВ, улице у Бангкоку за сада нису претворене у пешачку зону, како су обећали демонстранти. У граду је блокирано само 7 главних раскрсница. Присталице опозиције су их заузели још у јануару.

Григориј Милењин,