Лавров: На Косову остаје територијална претња

03-02-2014 04:19:19 | | Глас Русије/ vostok.rs |

Србска страна сама одлучује шта су њени приоритети


Русија региструје прогрес у преговорима између Београда и Приштине, међутим, такође и тешкоће, са којима се редовно суочавају грђани Србије на Косову и Метохији. Лавров је ово изјавио у интервјуу србском листу Политика. Према његовим речима Русија се слаже са сваким решењем, које одговара Србији, међутим напредак не би требало да буде „разлог за самозадовољство међународне заједнице“. Шеф руске дипломатије је изјавио да је Москва спремна да и даље сарађује са Београдом у решавању косовског питања, полазећи од тога да србска страна сама одлучује шта су њени приоритети у раду на том проблему.

Сергеј Лавров је нагласио да су и даље у опасности објекти србског духовног и културног наслеђа у покрајини и истакао да треба на најсавеснији начин истражити случај трговине људским органима. „Узнемиреност изазива и незаконита трговина оружјем и наркотицима. Остају и друге претње, укључујући и територијалне“ – додао је министар.

Коментаришући приближавање Србије Европској унији Лавров је нагласио да је врло важно да тај процес не наноси штету партнерству Београда и Москве, укључујући енергетски сектор. При томе министар спољних послова је нагласио да су односи две земље достигли степен стратешког партнерства.