Контролисана отпорност олимпијских медаља

02-02-2014 09:49:34 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Контролисани су квалитет и отпорност медаља Олимпијаде у Сочију. Процес испитивања је иначе трајао више од месеца дана. Кроз неколико дана Олимпијске медаље ће однети домаћину Игара-2014, где ће се од 7. до 23. фебруара сазнати имена победника.

Све 1254 олимпијске медаље су биле детаљно визуелно прегледане. Стручњаци су контролисали полиране површине, чврстоћу бистрог поликарбонатног уметка и квалитет заштитне превлаке. Посебна пажња је била додељена поузданости врпце. Како сведочи искуство, то је обично уско грло код медаља. Олимпијске медаље су такође контролисали у условима екстреманих промена температуре, ставили у шампањац, бацали на под, а чак и гризли зубима.

Те ће медаље издржати све, - уверио је извршни директор јувелирске компаније Адамас, која је израдила медаље за зимску Олимпијаду у Сочију, Максим Вајнберг.

- Медаље су биле озбиљно контролисане. Њих су ставили под пресу, растезали врпцу, деловали на њих агресивним материјама. То је заиста био тежак процес. Сада смо уверени да ће медаље издржати све емоције спортиста, чак и најјаче.

Ради израде медаља за Олимпијаду у Сочију било је искоришћено око 700 килограма бронзе, око тоне сребра најбољег квалитета и 6 килограма чистог злата. Да не би медаље изгубиле сјај, покрили су их нано-супстанцом.

Колико кошта олимпијска медаља је тајна, али ће вам сваки спортиста казати да је та медаља од непроцењиве вредности, јер је резултат огромног рада. Свака од њих има своју причу, испричала је Гласу Русије легендарна гимнастичарка Лариса Латинина која има 18 олимпијских медаља.

- Првих 6 олимпијских медаља сам добила на првој олимпијади у Мелбурну. Оне су ми драге попут детета-првенца. Других 6 медаља сам добила у Риму после рођења ћерке, када је она имала само 18 месеци. Била сам срећна, што сам поново у кондицији, постала члан репрезентације Совјетског Савеза. Била сам невероватно срећна, што сам успела да победим у вишебоју, те постала апсолутни шампион Олимпијских игара. Трећи комплет медаља је из Токија, опет 6 медаља, оне су ми посебно драге, јер сам била свесна да је то моја последња Олимпијада. Када добијеш медаљу, стојиш на постољу, подиже се застава, свира се химна твоје земље, осећаш огромну захвалност према свима, ко те је припремао, тиму, породици, која је омогућила учешће у Олимпијади. То је огромна срећа, коју је тешко изразити.

Игре-2014 ће постати рекордне по броју медаља. Укупно ће у Олимпијади у Сочију у 15 спортова бити подељено 98 комплета медаља.

Светлана Калмикова,