Мраз и сунце – ко ће кога?

02-02-2014 09:37:52 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/Truthout.org/cc-by-nc-sa 3.0 |


На Земљи, упркос прогнозама о свеоштем загревању, аномално јаки мразеви обарају рекорде. У Русији жива у термометру у низу региона већ се спустила испод 40 степени Целзијуса. У Северној Америци најхладнија је зима последњих сто година. У шест држава делује режим ванредног стања. Хладно је чак на Тајланду. Тамо се температура спустила испод плуст три, што је изазвало смрт 60 особа.

Природу тресе грозница као болесника. Због стихије заустављени су возови, укинути летови авиона, блокиране магистрале. Клима на Земљи кардинално се мења. Ипак једни научници упозоравају човечанство на глобално загревање, други уверавају да Земљу очекује захлађење. Многи стручњаци се слажу да већ 2014. Земља ће ступити у нов период и да ће наредних деценија клима бити хладнија, рекоа је за Глас Русије шеф лабораторије за физику Сунца Главне астрономске обсерваторије Пулково Александар Соловјов.

- Постоји хипотеза о томе да што је већи ниво соларне активности, то је виша температура на Земљи, и напротив, када се сунце приближава минимуму активности, на Земљи постаје хладније. Сада преживљавамо управо моменат максимума соларне активности. Али овај максимум је прилично низак, тачније Сунце није превише активно. Зато очекујемо да у 21. веку Сунце неће бити тако активно као у претходном 20. То даје извесну основу да се сумња да пад суларне активности може да утиче на то да температура на земљиној кугли може да буде мало нижа него у 20. веку.

Као потврда закључка научника може се истаћи и то да су се ове зиме аномални мразеви већ обрушили на многе земље. Јака хладноћа је стигла чак тамо где је није било скоро сто година. Замрзнут је, на пример водопад Нијагаре. Ипак многи експерти везују актуално захлађење управо са глобалним загревањем. Сунце утиче на климу наше планете много мање него људска делатност, објаснио је за Глас Русије старији научни сарадник института за биофизику РАН Алексеј Карнаухов.


- Глобално загревање се наставља. Оно се дешава зато што избацујемо велику количину угљен-диоксида у атмосферу. На рчаун тога стварамо ефекат стаклене баште и дешава се загревање. Постепено загревање доводи до тога да расту просечне тепмературе и многи климатски процеси се покрећу, тачније крши се климатска равнотежа. Један од таквих дисбаланса може да буде нагла промена слике океанских струја, оно што се обично сматра заустављањем Голфске струје. Сада, мени се чини да видимо првобитни стадијум обустављања Голфске струје, пада њеног интензитета, што се одражава на климу не само у Европи и Русији, већ и у Северној Америци и могуће на Тајланду.

Тако глобално загревање читаве земљине кугле води ка краткотрајним епизодама захлађења. Једном речи, тенденција ка глобалном загревању због погубног човековог деловања на животну средину и пад температуре због слабљења соларне активности не искључују се међусобно, истичу научници. Ови процеси се одвијају у разним равнима. Сасвим је јасно само једно: можемо се припремати за све одједном и ничему више да се не чудимо.

Лада Коротун,