Русија ће наставити да пружа Сирији хуманитарну помоћ и духовну подршку

02-02-2014 09:35:07 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Русија је потврдила намере да настави да пружа хуманитарну помоћ сиријском народу. Чврсто обећање да ће подржати угрожени сиријски народ било је дато у Москви Поглавару Антиохијске цркве Патријарху Јовану Десетом. Поглавар једне од најстаријих православних патријаршија боравио је у руској престоници скоро недељу дана и састао се не само са духовним лидерима Русије, већ и са представницима политичке и друштвене елите земље.

За Патријарха Антиохијског и свег Истока Јована Десетог то је прво путовање у Русију после успона на патријаршијски престо и то није просто учтива посета. У Москву је он стигао у време тешко по своју паству. Већ три године у Сирији трају крвави сукоби у којима свакодневно гину стотине и хиљаде цивила. Помоћ од западних земаља Антиохијска патријаршија скоро да више не очекује. Русија и Руско православље, напротив, и за Антиохијску цркву у целини, и за Сирију између осталог, остаје једна од последњих нада. И пре свега због дугих топлих веза између обе патријаршије, подвукао је патријарх Јован Десети.

- Односи међу нашим црквама дубоко сећу својим коренима у историју. Драго ми је што се у наше време топле везе међу нашим народима развијају и надам се да ће се развијати и даље. Ваша црква више пута нам је пружала помоћ. На пример, још у 19. веку помагала је да се отварају школе и духовне установе. То је увек било врло важно за нас. И данас смо заинстерсовани за већу активизацију наших односа и пријатељских веза. Такође нам је важно да у контексту оног што се дешава данас у земљама Блискоисточног региона, Сирији, Либану и другим, ви нас подржавате и не само морално.

Само у последњој години Русија и РПЦ за потребе сиријског народа скупили су преко 40 милиона рубаља. Део њих су сакупиле парохије и цркве Московске патријаршије у Русији и иностранству. Такође од марта 2013. године било је упућено 10 авиона Министарства за ванредне ситуације са хуманитарном помоћи.

Један од главних резултата актуалне посете патријарха Јована Десетог Москви је потписивање заједничке изјаве о сиријском проблему са поглаваром Руске цркве. Према документу обе цркве од сада ће тесно сарађивати и покушати да спасу блискоисточно хришћанство. Не можемо данас да останемо неосетљиви према том проблему,

- Хришћанство се и даље подвргава гоњењима у многим местима планете. Према статистичким подацима, 2012. године било је убијено преко сто хиљада хришћана, а 2013. око 70 хиљада. То се дешава у наше време. Невине људе убијају само зато што су хришћани. При томе у дату статистику немогуће је укључити тачан број наше браће по вери погинуле у Сирији, где већ три године траје оружани конфликт. Данас сва Црква, све човечанство дрхти од ужаса тог рата.

Боравећи у руској престоници, патријарх Јован Десети такође се састао са министром иностраних послова Русије Сергејом Лавровом. Шеф дипломатије обећао је да ће Русија уложити максимум напора да избави из заробљеништва рођеног брата Антиохијског патријарха митрополита Павла и митрополита Јована Ибрахима, који су отети у априлу 2013. године. За сада је судбина обојице свештеника непозната. Исто као што скоро да нема података ни о отетим монахињама сиријског манастира Свете Равноапостолне Текле. Зна се само да су за сада сви живи.

Милена Фаустова,