Олимпијада у Сочију поставила рекорд у рекламирању

01-02-2014 07:05:22 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Зимска олипијада у Сочију је привукла рекордни број оних који желе да се рекламирају. Укупна сума уговора са спонзорима и оним који издају лиценце износи готово 1,5 милијарду америчких долара. То је апсолутни рекорд не само за зимске, већ и летње Олимпијске игре.

Осим десетак глобалних корпорација, традиционалних партнера Међународног олимпијског комитета, организатори Игара у Сочију су потписали уговоре са 8 националних партнера. Поређења ради на летњој Олимипјади 2012 у Лондону, било је седам националних спонзора.

Наравно, све трошткове припрема Олимпијаде, рекламни уговори неће покрити, али они могу донети веома велику добит, говори стручњак за маркетинг Андреј Мамонтов:

- Раније су Олимпијске игре увек биле манифестација која је доносила само трошкове, али почевши од 1990.године, Олимпијада је почела да доноси веома велики приход. Највећим делом, захваљујући спонзорствима. У принципу, током свих претходних година, приходи од Олимпијаде су само расли. Потпуно је могуће, да ће ова руска Олимпијада поставити свој рекорд у приходу који ће добити наша држава.

Сами партнери тврде да је за њих у олимпијском партнерству главно питање имиџа, а не комерцијалне добити. Учешће у олимпијском покрету- то је питање репутације компаније која је често много важнија од саме добити, сматра Мамонтов:

- Многе компаније желе да се рекламирају током Олимпијаде и да спонзоришу тимове, не само због тога што они сад добијају некакву конкретну корист, већ зато што се та корист напротив може видети и осетити током неколико година и деценија и самим тим асоцирати код потрошача са најинтереснијом и масовном манифестацијом, као што је Олимпијада.

Очекује се да ће Сочи поставити рекорд и у рекламним уговорима током преноса. Тако је једна од највећих америчких компанија NBC ових дана већ закључила рекламне уговоре у вредности од 800 милиона долара, побивши тиме претходни светски рекорд зимских Игара. Експерти су уверени- та ће се цифра још повећати. Јер, Олипмијада је један од најважнијих телевизијских догађаја. Гледаоци по читавој планети прате све узбудљиве моменте на екрану. Свака телевизијска комапнија је спремна да плати огромне суме како би имала право да преноси Игре. А време посвећено рекламама током преноса, постаја заиста злата вредно.