Оливер Ивановић притворен из политичких разлога?

31-01-2014 06:11:40 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/Unhindered by Talent/cc-by-s |


И тако, ако ЕУЛЕКС буде доследан, онда би се могла очекивати и истрага у односу више постављених чиновника Косова, као и оних чија се имена везују за трговину органима, а која би могла довести директно до канцеларија велике партије, па чак и до зграде владе. Ако се не буду примењивали исти стандарди према свим становницима покрајине, онда испада да ЕУЛЕКС својим одлукама гради куле од карата у сеизмички опасном региону.

То што се у последње време дешава на Косову, подсећа на чувени детективски роман Агате Кристи „Десет малих црнаца“. Ипак, наравно, није нам до шале, јер један од кандидата за позицију градоначелника Северне Митровице Димитрије Јанићијевић је био убијен, други- Крстимир Пантић је по мишљењу једних, бојећи се суда историје или по мишљењу других, испуњавајући захтев своје партије, победивши на изборима ипак одлучио да одустане од давања заклетве „независном“ Косову. Коначно, неколико дана до истицања рока за кандидовање на поновним изборима за градоначелника, иза решетака се нашао након одласка Пантића- најизвеснији кандидат - бивши државни секретар у министарству за Косово и Метохију и лидер Грађанске иницијативе СДП“ Оливер Ивановић. Њему се на терет стављају ратни злочини, који су се догодили крајем 90-тих и почетком 2000-тих, конкретно- одговорност за убиства Албанаца који су живели на северу Косова.

Истина, поновни избори, који би требало да буду одржани 23.фебруара, неће проћи без кандидатуре Срба (чега су се плашиле власти): „Грађанска иницијатива Србска“ коју подржава Београд је кандидовала Оливера Ивановића, иако није јасно у ком облику он може да учествује, обзиром да ће се минимум један месец налазити у притвору у Приштини.

Како тврди косовски адвокат Махмут Хаљими, он је, будући да је био судија у Окружном суду у Митровици 2000.године, још тада сакупио против Ивановића довољно материјала, али је француски КФОР одбио да га ухапси, јер је то могло да изазове „Трећи светски рат“! Истина, Хаљими није објаснио са ким, као што није објаснио ни разлог толике наводне љубави Француза према Србину.

Више од тога, 2011.године један од косовских информативних портала је објавио серију некаквих тајних докумената француског контигента КФОР. Ивановић се у тим документима помиње као ратни злочинац, одговоран за смрт 26 Албанаца. Он је такође, наводно припремао списак „неподобних“ албанских интелектуалаца са севера Косова. Тада је Ивановић одреговао по принципу „ако имају доказе, нек их однесу у тужилаштво и нека даље суд решава.“ Како се испоствило у четвртак, притварање Ивановића јесте резултат истраге, која је започела још у фебруару прошле године. Ово је изјавио главни тужилац ЕУЛЕКС Џонатан Рател.

Са друге стране, Оливер Ивановић је заиста далеко ближи међународним структурама на КиМ, од осталих локалних лидера као Марко Јакшић. Он је на пример учествовао на последњим локалним изборима и иако је у старту било јасно да их је подржао Брисел, управо у смислу још једног показатеља независности јужне српске покрајине. Мишљење србског новинара и публицисте Миодрага Зарковића:

- Мислим да је просто немогуће да се на Косову догоди било шта што није политички мотивисано. За многе, оно што се десило са Ивановићем било је шокантно, ако се има у виду да је Ивановић политичка фигура која је већ годинама била отворена за сарадњу са свим странама: са Албанцима, са тзв. међународном заједницом, са НАТО-ом и са Београдом. Нека од тих страна је изазвала његово хапшење. Претпоставка је, оно што се барем прича по самој Косовској Митровици, да иза овог хапшења стоји Београд, односно министар за Косово и Метохију, који је, није тајна, био у веома лошим односима са Оливером Ивановићем. Претпоставља се да је он расчистио терен…

Независно од тога да ли ова хипотеза има основа или не, новинар Миодраг Зарковић сматра да Оливер Ивановић, уз сву своју контрадикторност, није заслужио овако нешто:

- Многи Албанци, и у самој Косовској Митровици, су много пре заслужили хапшење управо по основама по којима је приведен Оливер Ивановић. Да не причам о Албанцима јужније од реке Ибар. Од `99. године имате преко хиљаду убистава Срба од којих ниједно није разрешено. Хапсити једног од србских лидера, по свему судећи, по врло неоснованој оптужби, је крајње проблематично и то ће сигурно допринети развоју нестабилности.

Приметимо да је у мају 2013.године ЕУЛЕКС притворио градоначелника косовског града Србица, Албанца Самија Луштаку. Интересантно је да групу на друштвеној мрежи Фејсбук чије име гласи ( благо речено) „ЕУЛЕКС, иди до ђавола, волим Самија Луштаку“ красе фотографије овог градоначелика на чијем рамену лежи рука старијег друга по сепаратизму и саборца чије је име Хашим Тачи.

И тако, ако ЕУЛЕКС буде доследан, онда би се могла очекивати и истрага у односу више постављених чиновника Косова, као и оних чија се имена везују за трговину органима, а која би могла довести директно до канцеларија велике партије, па чак и до зграде владе. Ако се не буду примењивали исти стандарди према свим становницима покрајине, онда испада да ЕУЛЕКС својим одлукама гради куле од карата у сеизмички опасном региону.

Тимур Блохин,