Патријарх Кирил: Потребни су нам хероји који не пропагирају „узми све што ти живот пружа“

30-01-2014 06:10:34 | | fakti.org/ vostok.rs |


Информативни и културни простор треба попунити узорима позитивних хероја, сматра патријарх московски и целе Руси Кирил. Јер, управо овим речима је почео говор на Божићним парламентарним сусретима у Савету Федерације (горњем дому руског парламента).

„Ми немамо позитивног модерног хероја. Без позитивног хероја, не постоји књижевност. Сви смо у школи учили и писали о карактеристикама позитивних хероја. На позитивном хероју је формирана психологија нације, њен поглед на свет“ - сматра патријарх.

По његовим речима, у Русији је мало филмова о стабилној породици, пожртвованој љубави супружника, а потребно је формирати позитивне вредности „у огромној информативној бујици која данас запљускује нашег човека“.

Узми све што ти живот пружа- то значи живети по принципу задовољења само телесних потреба. Каква нам је онда породица? А потом лијемо крокодилске сузе“ - казао је поглавар РПЦ.

Он је констатовао да међу културним радницима има много оних који су забринути ситуацијом у тој сфери, али су „заробљени у Прокрустовој постељи комерцијалних филмова и позоришних представа“.

Поглавар Руске цркве позвао је на развој сарадње верских организација и Савета Федерације.

„Нажалост, све чешће смо сведоци како носиоци деструктивних идеологија, од потрошачке до псеудорелигијског екстремизма, покушавају да изврше притисак на власти држава, покрајина и области“ - изразио је своју забринутост патријарх.

По његовим речима, да би се спречило ширење лажних идеја, које су у супротности с традиционалним схватањем моралности, треба осмислити начине „системске сарадње између представника Православне цркве, других верских организација, државе и јавности на регионалном нивоу“.

По мишљењу патријарха Кирила, посебно важан предмет те сарадње треба да буде очување институције породице и традиционалних вредности, као што су вера, љубав, дужност, одговорност, солидарност. Он је истакао да проблеми деце без родитеља, алкохолизам, наркоманија, криминал, демографска криза, супружничка неверност и абортус имају корен у породичној несрећи.

Он је апеловао да се на државном нивоу спрече покушаји промене руског законодавства, које предвиђа да је брак заједница мушкарца и жене.

„Као одговор на широку међународну дискусију о том питању, ми одлучно изјављујемо: брак је заједница мушкарца и жене, заснована на љубави и узајамном разумевању у циљу рађања деце“ - рекао је руски патријарх уз аплауз опукпљених.