Налазите се на страници > Почетна > Спорт > Тешкоће олимпијског превода

Тешкоће олимпијског превода

30-01-2014 09:58:19 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Председник Међународне федерације скијашког спорта Жан-Франко Каспер изјавио је да никада није тврдио о чињеницама корупције организатора Олимпијских игара у Сочију. Њега су неправилно разумели новинари и погрешно протумачили његове речи. Ипак многи су прихватили ову тему како би поново прекорели Русију, овог пута за корпуцију и крађу.

Почетком јануара светски медији су објавили да је трећина од 50 милијарди евра колико је потрошено на припрему за Олимпијаду у Сочију била проневерена. О томе је тобоже изјавио члан МОК, шеф Међународне федерације скијашког спорта Жан-Франко Каспер. Сам спортски чиновник негира ове речи. Он је рекао да је у разговору са новинарима поменуо само да колају такве гласине. А никакве цифре које потврђују чињеницу проневере он нема, и никакве изјаве није давао. При томе је Жан-Франко Каспер обратио пажњу на то да је његов интервју био дат на швајцарском дијалекту немачког, а чланак је затим написао амерички новинар. Не мислим да је он схватио бар једну реч на швајцарском немачком, објаснио је председник Међународне федерације скијашког спорта.

На тешкоће превода раније је указао и председник Владимир Путин. За време интервјуа руским и страним каналима шеф државе је истакао да је проучио стенограм и да није нашао никакве оптужбе од стране швајцарског стручњака.

Такође шеф државе је рекао да нема никаквих озбиљних основа да се сматра да у Сочију цвета корпуција. А ако неко поседује такву информацију, треба што је могуће пре да се обрати одговарајућим органима, подвукао је Владимир Путин.

- Шта су то корупционе појаве? То је примењено у датом случају проневера државних средстава уз коришћење државних чиновника у чије руке ова средства доспевају. Ако неко има такву информацију нек нам да ове податке. Понављам још једном, ми ћемо бити захвални. Али за сада осим разговора нико ништа не даје. Схватамо и знамо и чак смо навикли на то да увек постоје неке снаге које се против свега боре, између осталог против олимпијског пројекта. Не знам зашто, али можда им је таква струка, можда су тако расположени, неко их је у животу врло увредио. Али ако постоје објективни подаци, дајте нам их, молим, што је могуће пре. За сада их нема, нико не даје.

Ипак критичари политике Кремља искористили су моменат како би разговарали о најскупљим Играма у историји олимпијског покрета. Они указују да је на припрему за Олимпијаду потрошена невероватна сума – билион и по рубаља. При томе заборављају да укажу да је непосредно на олимпијске објекте потрошено 200 милијарди рубаља. Остало су изнели трошкови развоја инфраструктуре града летовалишта, што је омогућило да Сочи учини колосални скок у свом развоју.

Пред Олимпијаду све чешће се чују критичке примедбе на рачун Русије, али не треба обраћати на то пажњу, истиче директор Центра за стратешку коњуктуру Иван Коновалов.

- Олимпијске игре су превише згодан моменат да се искористи у разне сврхе. Између осталог у политичке. Пошто сада политичко руководство не сме да реагује негативно на било какве испаде у његову страну уочи Олимпијских игара. Зато се појављује најразличитији ток примедби у разним областима. Не мислим да руско руководство треба на то да обраћа пажњу, зато што Русија није једина земља према којој испољавају одређене претнзије када се одржава манифестација таквог нивоа као што су Олимпијске игре. Јер према Кини је такође било испољено уочи Олимпијских игара. Кина је реаговала адекватно, не примећујући ове примедбе и испаде.

Сам Жан-Франко Каспер, посетивши још једном објекте у Сочију признао је да је Русији за кратко време успело да учини скоро немогуће: За пет годиан у Сочију је пошло за руком да се направи инфраструктура коју су швајцарци градили на Алпима век и по, истакао је члан МОК.

Светлана Калмикова,