Запад на вештачки начин жели да отуђи Украјину од Русије

30-01-2014 08:33:47 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Украјински херој Николај Гогоља Тарас Буљба у другој половини 17. века овако је карактерисао ситуацију у својој домовини: Свој свога ће продати. Други део изјаве из разлога политкоректности боље би било пропустити, али из песме се речи не могу избрисати: тамо се говори о томе да милост туђинца, чак не краља, а магната, који их обућом „бије по њушци“ „скупља за њих од било ког братства“. Епска времена у књижевности, тим пре у животу, одавно су прошла, али овај цитат се чини актуалан као никад раније поводом догађаја у Украјини, коју већ недељама раздиру противречности, и која, према најпесимистичнијим прогнозама, прете да се претворе у својеврсну словенску Либију.

Замолили смо два експерта са Балкана, колумнисту Нове српске политичке мисли Владимира Јевтића из Београда и политиколога Влада Симовића из Бања Луке да оцене ситуацију у Кијеву.

Владе Симовић: Не само као неко ко се бави политикологијом, већ и као човек сам забринут због онога што се дешава у Украјини. Демонстрације које трају већ дужи период, насиље, које се одвија на обе стране су нешто што је сигурно дестабилизује Украјину и што неће остати без последица и по њену политичку стабилност али и по њене унутрашње економске прилике. Искрено бих волео да грађани, опозиција и власт дођу путем једног демократског дијалога до решења. Сваки пут када се делило нешто на Балкану, то је нужно дестабилизовало не само ту земљу Балкана него, већ и целокупан регион. Исто тако верујем да било какав акт који би довео до неких политички несагледивих последица није добар. Ми смо на простору бивше Југославије сведоци да један распад државе довео до последица од којих трпи и данашња генерација а трпеће и генерације које дођу. Уколико се грађани унутар Украјине, унутар демократских институцаија договоре да се она подели на два, три или пет делова, онда то треба подржати. Али пут насиља је потпуно погрешан. Русија је заинтересована за стабилност Украјине, као што. верујем, и ЕУ и САД.

Владимир Јевтић: Ја сам разматрао проблем мешања Запада и Сједињених Америчких Држава у украјинску кризу. По мом мишљењу, кризу која је вештачки изазвана од стране Запада. Запад жели да по сваку цену Украјину удаљи од свог природног партнера – Русије. Русија има велике планове за Украјину. Украјина би требало да постане део Евроазијске уније. Животни стандард обичних Украјинаца, обичних људи који живе у Украјини би био много бољи уколико би се Украјина окренула Русији. Међутим, Запад на вештачки начин жели да Украјину отуђи од Русије и зато је створио насилнике. Ово се не може назвати опозицијом, ово није опозиција. Виталиј Кличко не контролише ове насилнике који дивљају по улицама Кијева и стварају немир. Ја се бојим за судбину Украјине. Бојим се зато што и мали број људи може (то смо видели на примеру Југославије), да тако кажемо, потпали велики број људи, велику масу људи. Запад жели само да исцрпи природна богатства Украјине, а америчка дипломатија се на примеру Украјине свети Русији зато што је Владимир Путин једним виртуозним дипломатским потезом искључио страну интервенцију у Сирији.

Григориј Соколов, Тимур Блохин,