Путин предложио да се формира зона слободне трговине ЕУ-ЕВРАЗЕС

29-01-2014 06:11:31 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У Бриселу је завршен редовни самит Русија-ЕУ. Састанак је на европску иницијативу протекао по скраћеном формату и доношење неких одлука на њему нико није очекивао. Ипак на самиту се чуо низ занимљивих изјава.

Русија и ЕУ имају превише заједничких интереса како би допустили неслагањима да диктирају дневни ред билатералних односа. Председник Европског савета Херман ван Ромпеј је изјавио да жели да избегне неразумевање поводом споразума о асоцијацији са ЕУ. Било је решено да се одрже заједничке консуталције Русије и ЕУ о пројекту ЕУ Источно партнерство.

Председник Русије Владимир Путин је истакао да сарадња са ЕУ носи масовни и разноврсни карактер, али неопходно је поставити и амбициозније циљеве.

- Један од њих је повезивање европског и евразијског интеграционог процеса. Уверен сам: међу тим процесима нема никаквих противречности. Ми смо заинтересовани за стабилност и процват земаља које су наши заједнички суседи. Ове државе теже активно да сарађују са ЕУ и истовремено очувају тесне историјске и кооперационе везе са Русијом. Недопустиво је стварати нове линије поделе. Треба напротив радити заједно на изградњи нове јединствене Европе. Као кокретну идеју предлажемо руководству ЕУ да узме у обзир могућност формирања зоне слободне трговине између ЕУ и Евроазијског економског савеза који формирају Русија, Белорусија и Казахстан.

Говорећи о споразуму о придруживању Украјине ЕУ, Путин је изјаво да бојазни Русије тим поводом нису политикантство. Према његовим речима, услови овог споразума носе ризик за домаће руско тржиште, пошто Русија има са Украјином зону слободне трговине, а ставови споразума се разликују од договора постигнутих са Русијом у процесу придруживања СТО.

Ево шта каже Ерван Фуере, експерт за спољну политику ЕУ, Центар Европских Истраживања.

- У генералном споразуму СТО јасно су прописани стандарди међународне трговине. Иницијативе како ЕУ, тако и Русије, треба да им одговарају. Велика је штета што се стварају додатне баријере и постављају такве земље као што је Украјина пред сложен избор који оне нису дужне да чине. Међународна трговина је позвана да јача односе међу земљама. Елемент конкуренциј еовде треба свести на минимум.

Владимир Путин такође је истакао да кредит пружен Кијеву и смањење цене енергената потреба је да се подржи не конкретна влада Украјине, већ украјински народ. Председник Русије саопштио је да гасни уговори са Кијевом неће бити ревидирани независно од тога да ли ће нова влада бити формирана од чланова владајуће партије или опозиције и да Русија не намерава да се меша у политичку ситауцију у Украјини.

- Што се тиче испорука руског гаса у Европу, неслагања по том питању остају. Руски Гасрпом је уверен да је потчињавање захтевима Трећег енергетског пакета неправедно. Према том правилнику, испоручилац нема право да користи транспортне капацитете сто посто. Предстоји да се решава судбина гасовода Јужни ток који је у изградњи. Владимир Путин је саопштио да је Европа пристала да да Гаспрому у стопостотно коришћење део Северног тока – немачку деоницу цеви Опал.

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозу на завршној конференцији за штампу изјавио је да је ЕУ увек подржавала Русију у њеним међународним иницијативама. Захваљујући заједничким напорима била је покренута друга конференција за регулисање сиријског конфликта, стране сарађују по питању иранског нуклеарног програма и Авганистана. Наредни самит Русија-ЕУ протећи ће у јуну у Сочију. Политичари су се договорили да ће до њега бити припремљен нови базични споразум како сарадња не би била на речима, већ на делу.

Јекатерина Иванова,