Рамзан Кадиров: За мене је велика част да се олимпијски пламен преноси по нашој земљи

29-01-2014 10:05:52 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Уочи 22. Олимпијаде у Сочију шеф Чеченске Републике Рамзан Кадиров у ексклузивном интервјуу "Гласу Русије" говорио је о развоју спорта у региону, спортистима светске класе, олимпијским надама републике:

Развоју спорта у Чеченији се поклања велика пажња. То потврђује и традиција и актуелно стање, које показује да је спорт у региону приоритет. Републички програм помаже да се млади људи привуку спорту како на републичком тако и на националном и међународном нивоу.

У последње време, чеченски спортисти су у различитим дисциплинама постали шампиони Олимпијских игара у Лондону и Пекингу, светски прваци, победници Европског првенства, носиоци медаља Светског купа и прваци Русије.

Да ли млади људи имају прилике да се баве традиционалним републичким спортским дисциплинама?

- У последњих неколико година отворено је 10 стадиона и фискултурно-спортских комплекса. Међу њима је и стадион "Ахмад Арена" са 30.000 места, који је, према мишљењу многих стручњака, један од најбољих у Русији.

У 52 омладинске спортске школе тренира више од 6000 деце са квалификованим тренерима у дисциплинама: бокс, џудо, самбо, рвање слободним стилом, грчко - римска борба, фудбал, дизањем тегова. Наравно - спортска будућност Чеченије је у сигурним рукама.

Да ли омладина показује интересовање за зимске спортове? Да ли у руском тиму има спортиста из Чеченске Републике?

- У руској Супер лиги за одбојкаше и фудбалској Премијер-лиги, Чеченију достојно представљају наши клубови "Грозни" и "Терек". Сада су дошли на ред зимски спортови. Надамо се да ће се временом, у састав руског олимпијског тима на зимским Олимпијадама појавити и спортисти из Чеченије.

У Итум-Калињском округу је у току градња скијалишког центра за све сезоне "Ведучи". Ово је један од најзначајнијих пројеката, чија реализација ће дати подстицај развоју алпског скијања, сноуборда и других дисциплина. Надамо се да ће ускоро зимски спортови постати традиционални у нашој републици.

Уметничко клизање је за нас нови спорт. За бављење уметничким клизањем имамо затворено клизалиште у тржном центру "Грозни-Сити". Сада, под руководством мајстора спорта Русије у уметничком клизању, Ане Воробјеве, овде тренирају три групе деце.

Наше наде су везане и за развој хокеја. Имамо дечји хокејашки клуб "Грозни". Мислимо, да ће из овог тима временом настати професионални хокејашки клуб "Грозни", који ће адекватно представљати чеченску републику у Континенталној хокејашкој лиги.

28. јануара ће Грозним проћи Олимпијска штафета у којој ће учествовати 170 носача бакље. Шта желите руском олимпијском тиму?

- Штафета Олимпијске бакње ће бити шарена, театрални увод у отварање 22 зимских Олимпијских игара у Сочију. То је велики догађај за нашу земљу.

Укупна дужина трасе штафете - 16.4 км. Место дочека Олимпијске бакље - аеродром "Грозни", а завршница ће бити на стадиону "Ахмед Арена", где ће бити одржана церемонија паљења Олимпијског пламена у чинију стадиона. За мене је велика част што ће се Олимпијска бакља носити по нашој земљи. Ја сам задовољан и поносан због своје републике, свог народа.

Желим да пожелим свим члановима руског тима да покажу своје најбоље квалитете на путу до победе на Олимпијским играма. Желим да се на Олимпијским играма у Сочију више од других подиже руска тробојка и чује руска химна. Срећно нашим спортистима на путу до победа!


Василиј Амирџанов,