ЕУ и Украјина: посредништво методом „ампутације“

29-01-2014 09:11:44 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У Кијеву протиче недеља све самих посета европских изасланика. Вечерас у украјинску престоницу хитно стиже врховни комесар ЕУ за иностране послове Кетрин Ештон. Она је померила пут два дана унапред и отићи ће у Украјину одмах после окончања самита Русија-ЕУ у Бриселу.

Неколико сати пре Ештон у Кијев је стигла делегација Европског парламента. Званични циљеви посете су означени као разматрање ситауције са опозицијом и могућ сусрет са председником Виктором Јануковичем. Коначно, данас из Кијева одлеће комесар ЕУ за питања проширења Штефан Филе. Он је два дана разговарао са опозицијом.

ЕУ и САД изгледа све више брине то што операција „ампутације“ Украјине од Русије прво није успела у кратком року, а затим се окренула у погрешну страну. Највише Брисел и Вашингтон плаши што председник Јанукович има све основе да уведе у земљи ванредно стање. Тиме ће се планови проширивања евромајдана на целу Украјину срушити.

Потпредседник САД Џо Бајден већ је телефонирао Јануковичу и упозорио га да ће увођење ванредног стања претити многобројним негативним последицама по Украјину. Он је истовремено затражио да Јанукович склони специјалце са улица Кијева. Тачније да остави град потпуно незаштићен пред лицем профашистичких борбених одреда са запада Украјине.

Очигледно потпредседник САД није у току шта се дешава, или не разуме сасвим шта тражи, рекао је за Глас Русије директор руског Међународног института за најновије државе Алексеј Мартинов.

- Беркут су редовни полицијски одреди. Нешто попут руског ОМОН-а. То су обични полицајци или како их до данас зову у Украјини, милиција. То нису специјалци. Ако Бајден има у виду да се са улица Кијева склони полиција, или милиција, то је потпуни апсурд. Замислите шта ће бити да са улица Њујорка оде сва полиција?

Русија је већ објавила свој став и стратегију за Украјину. Она чини то без било какве хистерије и емоционалног патоса, каже професор Руске академије пољопривреде и државне службе при Председнику РФ Владимир Штољ. Што се тиче позива и претњи потпредседника САД Џоа Бајдена, он је рекао за Глас Русије следеће:

- То је провокациона изјава. И ако Украјина и украјинско руководство жели да сачува бар привид стамосталности, такве одлуке може да доноси само национално руководство. А не на основу предлога преко океана.

Са своје стране Кетрин Ештон је изјавила да ће увођење ванредног стања још више погоршати ситуацију и да је регулисање могуће само политичким путем. Ради пружања помоћи у таковм регулисању ситуације она путује у Кијев. Шта више, увече 27. јануара представник спољнополитичке Службе ЕУ је објавио: ако Украјина потпише споразум о Царинском савезу са Русијом, Казахстаном и Белорусијом, она може да заборави на нове трговинске споразуме са трећим земљама. Тачније, читава ЕУ ће бити затворена за Украјину. Тако да изгледа није реч о посредништву. Већ о повратку претходном предлогу Украјини, од којег она није смела да одустане: или европски избор и раскид са Русијом, или потпуно затварање читаве Европе. То чак није притисак, већ ултиматум.

Григориј Милењин,