Председник Путин предложио стварање зоне слободне трговине са ЕУ

28-01-2014 06:47:34 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |

Самит Русија - ЕУ


Председник Русије Владимир Путин, председник Европског савета Херман ван Ромпeј и шеф Европске комисије Жозе Мануел Барозо су пре почетка самита ЕУ-РФ у Бриселу одржали састанак иза затворених врата.

После састанка „очи у очи“, преговори две делегације су настављени за радним ручком.

На 32. самиту с руске стране осим Путина учествује и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, а са стране Европске уније, такође, шефица дипломатије Кетрин Ештон.

Европска унија рачуна да ће до следећег самита Русија-ЕУ, који ће се одржати у Сочију, стране успети да унапреде узајамне односе, изјавио је председник Европског савета Херман ван Ромпој на прес-конференцији после завршетка данашњег самита у Бриселу.

„Захваљујем се председнику Путину на отвореној и искреној размени мишљења по свим питањима. Сигуран сам да ће ЕУ и Русија наставити и даље на овакав начин“, рекао је Ромпој.

Процеси европске и евроазијске интеграције не противрече један другом и могли би се допуњавати, изјавио је председник РФ Владимир Путин на прес-конференцији у Бриселу после завршетка самита ЕУ-РФ.

„Оба интеграциона модела су изграђени на сличним принципима и ослањају се на норме СТО и могли би подстаћи раст узајамне робне размене“, рекао је председник. Он је додао да су стране у току самита размениле и мишљења на тему „Источног партнерства“ и изразиле заинтересованост за стабилност и напредак земаља, које су заједнички суседи и Русије и ЕУ. „Потребно је да заједно радимо на изградњи јединствене Европе“, истакао је Путин.

Источно партнерство је пројекат Европске уније, чији је циљ развој интеграционих веза са земљама бившег СССР-а.

Руска стана предлаже колегама из Европске уније стварање зоне слободне трговине између ЕУ и Евроазијским економским савезом, који формирају Русија, Белорусија и Казахстан, саопштио је председник РФ Владимир Путин после самита ЕУ-Русија.

Осим тога, говорећи о односима са Украјином, руски лидер је рекао да Кијев може да поштује европске вредности и истовремено сарађује са Евроазијским савезом, а кредити Москве Украјини или смањење цене гаса не зависе од конкретне власти.

„То је зато што желимо да подржимо украјински народ“, рекао је Путин.