Објавиће се списак слика, конфискованих од стране нациста

27-01-2014 05:36:30 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Музеј Викторије и Алберта (V&A) из Лондона ће објавити комплетан списак од 16.500 радова "дегенеративне уметности", које су конфисковали нацисти крајем 1930-их година. Погрдним називом "дегенеративна уметност" (Entartete Kunst) Хитлер и нацистичка пропаганда су означили креације савремених уметника, посебно, немачких експресиониста. Радови Макса Бекмана, Ловиса Коринта, Паула Клеје, Оскара Кокошке, и многих других излагани су на изложбама "дегенеративне уметности", подвргавајући их порузи немачке масе.

Њихови радови су били уклоњени из немачких музеја у предвечерје Другог светског рата. Многе су нацисти продали преко поузданих уметностих дилера у иностранству. Више од пет хиљада радова је једноставно уништено.

Каталог Музеја Викторије и Алберта је направило нацистичко министарство пропаганде на челу са Гебелсом крајем 1941. или почетком 1942. године. Музеј је овај вредан документ добио 1996. године заједно са колекцијом књига посвећених немачкој уметности почетка 20. века, објаснио је "Гласу Русије" виши кустос Музеја Викторије и Алберта, Даг Додс:

- У овом списку се налази око 16.000 имена. Списак је направљен по абецедном реду. Он је подељен по градовима и музејима. Пре него што је наш музеј добио те томове 1996. године, сви су мислили да не постоји комплетан списак. Тј., до тренутка када је откривен наш примерак, сматрало се да је друга половина изгубљена. С тим у вези, то је веома, веома важан документ, пре свега, за историју немачког сликарства почетка 20. века, као и да се види шта се десило са сликама за време владавине нациста.

Приступ списку је увек био отворен за историчаре уметности и историчаре. Међутим, након што се колекција Корнелијуса Гурлита, пензионера из Минхена, нашла у центру пажње светских медија и скренула пажњу јавности на конфисковане од опљачкалих од стране нациста уметничких колекција, музеј Викторије и Алберта је одлучио да објави листу на својој интернет страници.

Упркос чињеници да је садашњи чланак директно повезан са историјом Гурлита, Даг Додс и други стручњаци верују да неће бити разговора о могућој реституцији:

- Информације из овог списка су се, углавном, односиле на музеје, не на приватне колекционаре. Поред тога, нацисти су у своје време донели посебан закон који им је омогућавао да легално узимају платна из музеја. Тако да не могу рећи каква је ситуација са тачке гледишта враћања радова другим музејима. Поред тога, многе од слика су већ продате у иностранству, уништене или размењене. Неке су већ у немачким музејима. Дакле, то је веома компликовано питање.

Хоће ли немачки музеји добити прилику да поврате своје конфисковане слике, и даље је нејасно. Додс је нагласио да ће се комплетна листа конфискованих, од стране нациста у периоду 1938-1938, уметничких дела појавити до краја јануара 2014. године.

Олга Канорска,