Хулигани настављају да упадају у државне институције у Украјини

27-01-2014 05:14:51 | | Глас Русије/ vostok.rs |


У Кијеву је заузета једна од зграда Министарства правде. Како је изјавила министар правде Јелена Лукаш, тим поводом она намерава да покрене питање увођења ванредног стања у земљи. Ситуација је заоштрена и у регионима. У граду Суми заузет је Дом совјета, умало да се предају државне институције у Запорожју и Дњепропетровску, у Виници приликом јуриша на зграду обласне администрације од стране радикала повређено је 15 сарадника милиције.

И све то у контексту покушаја власти да успоставе мирни дијалог са лидерима опозиције.

Док Арсениј Јацењук и Виталиј Кличко разматрају примамљиве предлоге власти – руководеће дужности, промену устава и оставку владе – њихови штићеници који су одавно измакли контроли, чине све да омету политички дијалог. За време викенда они су заузели Украјински дом, где се налазило око 300 сарадника милиције. Радикали су били озбиљно наоружани: на органе реда чак су бацили гранату која на срећу није експлодирала. Учесници нереда у Кијеву употребили су против снага правног поретка и ручно направљене гранате, саопштио је сарадник специјалног одреда Беркут.

- Бацали су своје петарде у виду граната и људи су губили очи: један наш човек изгубио је 7% вида, он лежи у болници.

Прошле ноћи неколико десетина особа у маскама и шлемовима упало је у Министарство правде у улици Городецког која излази на Мајдан и прекинуло саветовање радне групе за излазак из кризе коју је формирао председник, каже министар правде Украјине Јелена Лукаш.

- Радна група за регулисање кризе радила је на експертском нивоу читав дан и разматрала два питања: питање амнестије и птиање уношења измена у устав Украјине. Управо за време тог рада у току ноћи непознати нападачи су разбили стакло и заузели зграду Министарства правде. Бићу приморана да се обратим председнику Украјине с молбом да прекине преговоре ако зграда Министарства правде не буде ослобођена хитно и преговарачима не буде пружена шанса за мирно регулисање конфликта. Бићу приморана да се обратим својим колегама, члановима Савета националне безбедности и одбране, са захтевом да се размотри увођење ванредне ситуације у држави.

На основу догађаја покренуто је кривично дело на основу члана Заузимање државних или јавних зграда и објеката. Али радикали и даље остају у заузетим просторијама. За сада не полази за руком да се они убеде да напусте министарство, саопштио је један од лидера опозиције Виталиј Кличко.

- Покушао сам да преговарам са њима. Нажалост, одбили су и остају тамо. Још једном ћемо се потрудити да их убедимо да ослободе просторије.

Паралелно са заузимањем Министарства правде биле су нападнуте административне зграде у Черкасима. Али милиција их је одбранила и задржала 12 особа. У Дњепропетровску неколико дестина људи је задржано због супротстављања властима – они су гађали специјалце каменицама и Молотовљевим коктелима, ранивши 18 особа. У недељу присталице Евромајдана су приредиле марш у Одеси, али присталице актуалне власти су их омеле да уђу у зграду администрације области.

Догађаје коментарише сарадник МУП-а Украјине.

- Овде је некаква црта превладана, ови људи већ иду у опасне крајњости. И овде је то било показано када је све горело, када није могло да се дише. И шта се ради сами сте видели, осим екологије и осим тога што страдају цивили.

Према прогнозама политиколога, таква ситауција у земљи одржаће се до 28. јануара, када на варедној седници украјинског парламента опозициија треба да одговори да ли прихвата предлоге власти. У случају позитивне одлуке биће постављено питање о оставци владе, а Арсениј Јацењук и Виталиј Кличко треба да преузму на себе обавезу да стабилизују ситуацију у земљи.


Марија Баљабина,

Кијев уживо