223 спортисте ће представљати Русију у Сочију

27-01-2014 09:49:46 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


На заједничкој седници Извршног одбора Олимпијског комитета и колегијума Министарства спорта Русије утврђен је коначни састав националне репрезетације, која ће наступити на зимским Олимпијским играма у Сочију. Русија није имала толико велико представништво.

Председник Олимпијског комитета Русије Александар Жуков и министар спорта Виталиј Мутко саопштили су новинарима после седнице да није било посебних дискусија о неким спортистима. Сви спискови које су утврдиле спортске федерације одговарају критеријумима селекције. Највише питања је било у вези са укључивањем у коначни списак олимпијског шампиона у уметничком клизању Евгенија Пљушченка. Како је познато, на шампионату Русије у Сочију крајем децембра Пљушченко је изгубио у такмичењу са младим спортистом Максимом Ковтуном. Да је федерација уметничког клизања Русије строго уважавала регламент селекције за Олимпијаду који је сама усвојила, у Сочију је требао да иде управо Ковтун. Руководиоци федерације уметничког клизања Русије су изашли у сусрет ветерану, те су му дали могућност контролног наступа на леду школског центра за вежбе Новогорск. Тај наступ, према речима Председника олимпијског комитета РФ Александра Жукова, одлучио је у корист Пљушченка.

- Тај контролни наступ од пре неколико дана био је предвиђен унапред. Он је наступио са слободним програмом, јер је кратки био довољно успешан на шампионату. Пљушченко је направио два четворострука скока, два трострука аксела и тако даље… Сви су елементи били на највишем нивоу. Према мишљењу федерације уметничког клизања, управо Пљушченко има најбоље шансе да постигне високе резултате на Олипијади.

У Сочију Русију ће представљати млада репрезентација, чији је просечни узраст за 4 године млађи од 2010. године у Ванкуверу. О високом потенцијалу репрезентације са поносом је говорио министар спорта Виталиј Мутко.

- Ова репрезентација није последњи потенцијал, који имамо. То је тим будућности. У просечна старост женског дела репрезентације је 21,5 година. Најмлађа спортисткиња Јулија Лепницка има 15 година.

Виталиј Мутко и Александар Жуков су поново подвукли да није циљ домаће Олимпијаде освајање медаља. Задатак Игара је подстицање зимских спортова, подстрек њиховог развоја, обустављање трајекторије пада резултата руских спортиста на зимским олимпијадама. Ради тога су у Сочију саграђени прворазредни спортски објекти, све федерације зимских спортова су учиниле огроман напор. На омладинским светским шампионатима протекле године Руси су практично у свим спортовима добили златне медаље (осим планинског скијања и двобоја). Дакле, још пре почетка Олимпијаде, главни задатак је умногоме решен, остало је само да се потврди добар резултат.

Сергеј Румјанвцев,