Русија- Британија: рокада на позоришној сцени

27-01-2014 09:43:49 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Готово читаве године - од марта до децембра - водећи руски и британски театри размењиваће представе. Изненађење је припремио специјално за унакрсну годину културе Русије и Велике Британије - Међународни позоришни фестивал Чехова.

Поклоници позоришне уметности, не само у Москви и Санкт Петербургу, већ и у 8 градова широм Русије видеће поставке британских трупа, разних жанрова.Посебан акценат је стављен на дело Вилијама Шекспира, јер ове године се навршава 450 година од рођења великог енглеског класика. Уметници шекспировског „Глобуса“, театра који је изграђен 1997. године, сасвим налик на некадашњи из времена чувеног Шекспира, представиће „Хамлета“ и „Сан летње ноћи“.

Са друге стране, Русија ће извсти своју поставку представе „Како вам драго“. Поставка чувеног режисера Дмитрија Кримова биће приказана у Лондону у новембру, а убрзо након тога у Москву ће стићи лондонски театар „Јанг Вик“ са „Вишњиком“ руског класика Антона Чехова. Говори уметнички руководилац „Јанг Вика“ Дејвид Лен:

- Чини ми се као да сам човек који је од вас украо аутомобил, потом га помало прерадио и сада покушавам да вам га продам. И два момента мене радују. Прво, прошле године ми смо поставили познату представу Чехова „Три сестре“, то је била експериментална поставка и помислио сам да је публика неће добро прихватити. А ипак, то је била једна од најуспешнијих поставки за ових 14 година колико руководим театром. А други разлог због ког ћете ви пожелети да „купите овај ваш украдени ауто“- зато што ће представу поставити чувени режисер Кети Мичел. На програму бритнских гостовања биће не само драма, већ и плесна уметност. Тако је лондонски театар „Сендлерс Велс“ решен да „покори“ руску публику ексклузивном кореографисјом Расела Малифанта. А чувени Шкотски балет ће у Русију довести неколико поставки: и класику и савремни плес, али и представе уз звуке народне музике.

Још једна важна тачка програма, који је припремљен заједно са Чеховљевим и Единбуршким фестивалом - то је предства „Рат“, над којом ради чувени руски режисер Владимир Панков. Ова је представа посвећена 100-годишњици почетка Првог светског рата и биће приказана у августу у Единбургу.

Рита Болотска,