Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Музеј под опсадом

Музеј под опсадом

26-01-2014 12:37:14 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Кијевска улица, која је добила име у част чувеног украјинског историчара и политичког делатника Михаила Грушевског, спаја Европски и Арсенални трг. Ако се човек задуби, може видети и готово узнемиравајући симбол, обзиром да се сада у овом делу Украјинске престонице пише нова историја државе.

У улици Грушевски, као под опсадом у чађи запаљених гума и под „Молотовљевим коктелима“, у конфронтацији најагресивнијих опозиционера и припадника „Беркута“- нашли су се објекти културног наслеђа државе- Национални уметнички музеј Украјине. Он је сада затворен, на његовом профилу на Фејсбуку сада се налази, готово по Малевићу, црни квадрат и порука о прекиду рада.

У новонасталим условима Музеј се обратио својим сународницима, већ по други пут. Говори заменик генералног директора Марина Скирда:

- Музеј се сада налази у епицентру јаког грађанских сукоба, ситуација се убрзано развија. Појачава се опасност од пожара и то може довести до неповратних последица. Музеј је у реалној опасности. Ми се не обраћамо први пут Председнику, Влади, свим грађанима, сународницима- дајте да заједно очувамо наш Музеј. Током свих ратова и револуција које су се дешавале током 115 година његовог постојања, он није био разрушен. Зато, ако узмемо у обзир размере и озбиљност опасности и резултат бојевих дејтава, практично на територији Музеја, ми позивамо све стране у овом конфликту да ову територију прогласе неутралном зоном.

Узгред, на овој историјској кијевској улици налазе се и други објекти културе. Дописник „Гласа Русије“ је телефонирао и другим културним институцијама и ево резултата. У главној државној научно- информативној институцији – Националној биоблиотеци Украјине, категорички су одбили на одговоре на љубазно питање „шта се тренутно дешава ипсред вашег здања?“ а радница библиотеке Централног дома официра Оружаних снага Украјине, рекла је следеће:

- Да, заиста наша адреса је улица Грушевски, али библиотека се налази у Крепосном сокаку, зато је око нашег здања све мирно и спокојно, радимо као и обично. Ништа се не чује- демонстрације се одржавају два кварта од епицентра, овде је све мирно. Дај Боже да тако буде свуда.

Није било одговора из библиотеке која носи име украјинског хумористе и сатиричара Остапа Вишне. И ово може тумачити како ко хоће, али бисмо ипак желели да уместо црног квадрата видимо снимак недирнутог здања Музеја.

Ирина Циплакова,