Русија у успону или корист од поређења економија

26-01-2014 11:53:59 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


У Русији је протекле године порастао број предузетника за 25%. То су подаци Глобалног мониторинга предузетника, најопширнијег у свету истраживања предузетничке активности. Мада је руски показатељ на нивоу развијених европских економија, он је нижи од других земаља БРИКС.

У Бразилу се бави предузетништвом више од 17% одраслог становништва, у Кини 14, у ЈАР 10, у Индији око 10%. Још је већа разлика по броју оних, који намеравају да крену трновитим путем бизниса. У Русији таквих има око 5% (на нивоу европских земаља), у земљама БРИКС до 22% активног становништва има планове да почне свој бизнис.

Традиција поређења раста руске економије с развојем партнера из БРИКС-а настала је заједно с том скраћеницом почетком 2000-их година (онда БРИК – без Јужне Африке). Међутим, у последње време неки аналитичари сматрају да је правилну слику брзог развија Русије могуће добити упоредивши њене показатеље с другим земљама бившег Варшавског блока. Све оне – и државе постсовјетског простора, и Источне Европе савлађивале су једнаке тешкоће, одуставши од државног социјализма и планске економије. Ако Русија заостаје за Кином и Индијом то, међутим, у поређењу са Пољском и Румунијом, она оставља бољи утисак, истиче посматрач часописа Forbes Марк Адоманис.

Неки руски експерти се не слажу са таквим мишљењем. Земље Источне Европе, или макар њихов део, ипак су испред Русије, сматра декан економског факултета Више школе економије Олег Замулин.

- Ако се ситуација прати од 1990-их година, када су у земљама Источне Европе и у Русији истовремено почеле реформе, рекао бих да Русија ипак заостаје за источноевропским земљама. Тамо је раније почео економски раст. Учлањивање у ЕУ је натерало те земље да спроведу многе неопходне реформе. Русија је пак одложила многе реформе или одустала од њих.

Такве кардиналне реформе су шок за сваку земљу. Русија је осетила све особине шок-терапије 1990-их година. У Источној Европи нису се сви одлучили за таква искушења. Карактеристичан је пример Пољске, која данас изгледа боље од осталих новајлија ЕУ, каже директор аналитичког департмана Инвестиционе групе Норд-Капитал Владимир Рожанковски.

- Пољска је постала чланица ЕУ, али није ушла у јединствени финасијски блок. Један од лидера Пољске је тада рекао да би то поткопало финансијске положаје злотог. Учлањивањем земље слабе економије у зону конкурентније економије. У најмању руку, на почетку, поткопава се национална валута, односно, учлањивање у еврозону за слабе државе је најмање двогодишњи период финансијског шока. Нису све земље спремне да то издрже. Тај период је доста болан.

Мора да се истакне да је неки економски пад каратеристичан за све државе европског региона. Међутим, Марк Адоманис сматра да чак и после успоравања руска економија и даље напредује брже од економија Пољске и Словачке, које су традиционално имале добре показатеље.

Например, Русија је први пут ушла у топ-50 најбољих земаља за вођење бизниса према верзији агенције Bloomberg. Земља је заузела 43. место од 157, попевши се у односу на протеклу годину за 13 ступњева. Премијер Дмитриј Медведев, мада је назвао 43. место не баш истакнутим, ипак је признао вест о напредовању пријатном.

Игор Силецки,