Русија спремна да осигура безбедност Олимпијаде

26-01-2014 11:50:08 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Ово је у интервјуу за CNN потврдио премијер-министар Дмитриј Медведев. Раније је председник Владимир Путин изјавио да руске власти одлично знају како се треба борити с опасностима за време Игара. За осигурање безбедности на Олимпијади троше се велика средства. Засад се не наводе званичне оцене, али је познато да ће само компанија Руске железнице у ову сврху потрошити 6 и по милијарди рубаља (скоро 200 милиона долара).

Општи буџетски трошкови за одржавање Игара се званично процењују на скоро 3 милијарде долара. Ипак, олимпијски трошкови већ доносе своје плодове: стручњаци су уверени да се на економски ефекат од одржавања Игара неће дуго чекати.

Позитиван утицај Олимпијаде је оценила једна од водећих светских агенција за одређивање рејтинга - Moody’s. По њеном мишљењу, заједно с обнављањем економије еврозоне одржавање Игара ће руском БДП ове године додати скоро 0,5% раста. Дакле, поново је размотрена прогноза агенције – од 1,5% пораста БДП до 1,9% у 2014. години. Подсећamo, руско Министарство за економски развој гаји већи оптимизам: оно прогнозира напредовање економије за 2,5%. Одржавање Игара ће постати један од стимуланса за развој економије. Moody’s указује на скок прихода у свим сегментима тржишта спортске индустрије. Осим тога, олимпијска инфраструктура ће повећати прилив туриста у Русију, истиче се у агенцији. Власти Краснодарске покрајине очекују да ће Игре посетити око 3 милиона гостију. По мишљењу главног економисте финансијске корпорације „Откриће“ Владимира Тихомирова:

- Овде постоји директан позивитан ефекат. Русија добија осетљив скок у погледу броја туриста. Обим услуга и трговине, како у региону одржавања Игара, тако и у Русији у целини ће, несумњиво порасти. Сектори као што су саобраћај и угоститељство, наравно, осетиће запажен ефекат.

У историји има примера, како Олимпијада које су биле економски неуспешне, тако и ефикасних. У прве се може сврстати атинска Олимпијада која је по мишљењу многих стручњака, представљала један од узрока грчке кризе. Истовремено, на пример, лондонска Олимпијада је додала БДП Велике Британије раст од додатних 1%. Ефекат летњих Игара 2012. године оценио је директор корпорације за развој Олимпијског наслеђа Лондона Денис Хоун:

- Реферат владе сведочи о томе да ако се имају у виду приходи од туризма и инвестиција у пословима, економска корист увек премашује обим државних улагања у одржавање Олимпијаде. Одржавање Игара је било од користи за Лондон. Сигуран сам да одржавање Олимпијаде у Сочију представља велику могућност да се регион покаже и да се повећа прилив инвестиција у њега – у област изградње некретнина и других објеката. И ово ће сигурно погодовати повећању обима економије на локалном нивоу.

Још један позитиван фактор везан за одржавање Олимпијаде је тешко оценити у цифрама. То је побољшање пословног имиџа земље – домаћина Игара. Русија има све основе да очекује пораст интересовања за своју економију од стране иностраних инвеститора после Олимпијаде, уверен је Денис Хоун.

- Русија је велика земља. Многи људи знају Москву и Санкт-Петербург, али инвеститори треба више да знају о различитим регионима ове велике земље. Мислим да ће се Олимпијада у Сочију која ће помоћи демонстрацији руске културе и спорта позитивно утицати на стање туризма и обезбедити ближу везу између Русије и осталог света. То ће ићи у прилог руској економији.

Нова инфраструктура Сочија која је саграђена за Олимпијаду биће потребна и у будуће. На јесен ће град бити домаћин трке „Формуле-1“, 2018. године ће тамо бити одржане утакмице светског шампионата у фудбалу. Тако да све говори о томе да ће олимпијски објекти граду, региону и целој земљи пружити нови подстицај за развој.

Леонид Гурјанов,