«Чудо од диригента» у руководству Бољшог театра

24-01-2014 10:54:10 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Московски Бољшој театар је стекао новог музичког руководиоца и диригента. То је 36-годишњи маестро Туган Сохијев, који је заменио на том положају Василија Синајског. Од 1. фебруара Сохијев приступа својим новим обавезема, пре свега он намерава да проучи особине живота колектива главног позоришта Русије са 3 хиљаде чланова, као и лично упозна сваког уметника.

Представљајући новог музичког руководиоца, генерални директор Бољшог театра Владимир Урин је објаснио критеријуме, према којима се он определио за Тугана Сохијева.

- Свакако, за мене је од принципијелне важности да диригент буде грађанин Русије, односно, човек који би могао да на истом језику контактира с колективом позоришта, представник руске диригентске школе. Веома је важно да би то био диригент, за кога је заинтересован не само Бољшој театар, већ и други. Туган Сохијев је данас један од најтраженијих младих диригената на Западу.

Чудо од диригента, тако називају Тугана Сохијева страни критичари буквално од првих његових наступа у Европи. Рођен у Северној Осетији, он је био ученик чувеног петербуршког професора Илије Мусина, затим истакнутог маестра Јурија Темирканова, стекао је добру школу као диригент петербуршког Маријинског театра, може да се каже, под окриљем Валерија Гергијева. Данас је Туган Сохијев руководилац Националног оркестра Капитолија Тулузе и Немачког сомфонијског оркестра у Берлину. Како каже он сам, чак ни ради рада у Бољшом театру не намерава да одустане од наступа са страним колективима.

- Мораћу да сачувам односе са изврсним колектитвима у Европи, с којима имам стваралачке, људске, личне односе. То су оркестри Тулузе, Берлина, Лондона, Беча. Чини ми се да је то такође важно, јер сваки музичар, сваки диригент толико озбиљног колектива као што је Бољшој театар, без сумње, мора да буде свестан свега, што се дешава ван предела позоришта, оркестра, земље.

Што се тиче рада у Бољшом театру, главно је за шта је данас сигуран Туган Сохијев, да Бољшој театар мора да има велики репертоар: Ту мора да буде заступљена и француска музика, и руска, и италијанска. Диригент је подвукао да ће се развијати и пракса позивања водећих диригената и солиста светског гласа, међутим, не на штету руских талентованих извођача.

- Бољшој театар, безусловно, изазива интересовање европске музичке јавности, као и америчке. Безусловно, морамо да позивамо звезде, да од њих нешто научимо, али не потцењујући своје таленте. Ставићемо задатак да васпитамо наше талентоване уметнике и помажемо им.

Постоји још једна важна особина делатности позоришта, која се јавно не помиње често – својеврсна заштита оперских представа од самовоље редитеља. Од тога зависи, каква ће бити приредба – класична или новаторска. Пред микрофоном је Туган Сохијев.

- Данас је мој задатак и мојих колега – диригената и музичара, састоји се у томе да би иначе заштитили оперу од свих штеточинаца. Редитељ може да буде врло добар, а може да толико нашкоди да нико неће препознати оперу. У идеалу су диригент и редитељ тандем, он служи идеји, коју је композитор покушао да изрази у партитури.

За сада Туган Сохијев не намерава да открије ни своје најближе пројекте у Бољшом театру, рекавши само да ће први пут управљати оркестром Бољшог театра почетком нове сезоне.


Наталија Викторова,