Налазите се на страници > Почетна > Блог > Русија се враћа на Арктик

Русија се враћа на Арктик

24-01-2014 08:46:58 | | Глас Русије, фото: SXC.hu/ vostok.rs |


Развој инфраструктуре на Арктику ће постати један од првостепених задатака Русије. Ове године у том региону мора бити завршено формирање руских војних јединица. Размештање војног контингента није само питање националне безбедности, већ и решење економских, комуникационих, па чак и дипломатских проблема. Такав су став изнели учесници округлог стола Арктик и интереси националне безбедности, одржаног у Москви.

Експерти тврде да промена климе, праћена отапањем поларног леда, одређује раст интересовања према том региону од стране свих приарктичких држава. Например, САД су иза Русије такође изјавиле о повећању свог војног присуства на Арктику. У западним медијима већ су се појавиле оптужбе на страну Русије за тежњу да милитаризује тај регион. То нису основане претпоставке. Прво, земљи није потребан већи војни контингент на Арктику, јер то не претпоставља специфичност војних акција тамо. Друго, управо присутност руских војних јединица тамо биће гаранција мира и стабилности у том региону, - уверен је шеф оделења разоружања и регулисања конфликата Центра међународне безбедности ИМЕМО РАН Андреј Загорски.

- Главне теме за осигурање безбедности Русије на Арктику су повезане с обнављањем граничне контроле, стварањем снага обалске страже, хаваријско-спасилачких центара. Овде чак и оно, што се чини у војном плану, уклапа се у вишефункционалну слику, јер чак и они аеродроми, који тамо постоје, имају двоструку намену. То је део стратешке инфраструктуре, која може и биће коришћена за друге сврхе.

Поред политичког и војног дела присуства Русије на Арктику постоји и економски чинилац. Данас преко овог региона може да се омогући најкраћи и најјефтинији комуникациони пут, - објашњава потпредседник Академије геополитичких проблема Константин Сивков.

- Наша железничка комуникација има велики капацитет, али ни она више није довољна да би се обезбедила комуникациона веза ЕУ и Југо-Источне Азије, која се данас активно развија. Стварање много јаче флоте ледоломаца ће омогућити пловидбу преко читаве године. О томе да су различите земље заинтересоване за Арктички регион као јефтини комуникациони пут, сведочи чињеница да је Кина почела да гради своју флоту ледоломаца. Кретање бродова преко сложеног арктичког региона без истраживања ледене ситуације, подршке спасавачких средстава у принципу је незамисливо.

У задатке будућег развоја Арктика спадају стварање мањих аеродрома, лука, аутомобилске и железничке мреже. Додуше, сматрају експерти, то ће трајати више година.

Милена Фаустова,