Еврозона: стабилно, али је рано отпустити «пацијента» из болнице

24-01-2014 10:15:30 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Сиромаштво без обзира на запосленост – Европејцима је све теже изаћи на крај чак и када су запослени. То је кратак садржај редовног Социјалног извештаја, који је пре неки дан Еврокомисија поднела Бриселу. Истовремено је јавности постао познат реферат немачког Фонда Бертелсман, где се констатује раст протестног расположења становништва. Криза је заоштрила феномен такозваног сиромаштва запослених. Пре свега, реч је о становницима земаља Источне и Јужне Европе. Осим тога, у земљама ЕУ је акутан проблем незапослености.

Данас, према подацима реферата Еврокомисије, практично четвртина Европљана живи на прагу сиромаштва и социјалне маргинализације. Раст сиромаштва, као и злоупотреба и корупција, појачане у време кризе, резултирају протестним таласом, пише у објављеном ових дана реферату немачког Фонда Бертелсман. Економски раст, - истичу аутори реферата, доноси вајду само уским елитама. Најкарактеристичнијим закључком експерата Фонда Бертелсман може да се сматра следећи резиме: Чланство у ЕУ није свуда изазвало, како се очекивало, моћну енергију раста свенародног благостања и убрзану економску санацију.

Иступајући на организованој у оквиру УН конференцији за проблеме глобалне кризе, познати амерички економиста Џозеф Штиглиц је назвао увођење евра фундаменталном грешком и прорекао перспективе ЕУ као мрачне. Његов немачки колега, члан Савеза мудраца професор Петер Бофингер сматра да је ситуација у земљама еврозоне стабилна, али је рано говорити о потпуном оздрављењу пацијента. Кандидат економских наука, шеф оделења земаља и региона Института Европе Владислав Белов такође не види разлога за панична расположења.

- Мислим да су ова алармантна расположења повезана с покушајем да се покажу основне тенденције тржишне економије, у чијем оквиру, природно је, послодавци теже да добију максимум од најамне радне снаге. Вероватно, овај процес све више јача. Међутим, са гледишта такозваног новог сиромаштва, мислим да експерти ипак претерују.

Председник синдиката радника рударске, грађевинске и хемијске гране индустрије Немачке Михаел Василијадис, који боље од многих познаје ситуацију у предузећима, не губи оптимизам.

- У сваком случају, многи показатељи сведоче да нећемо више падати. Сматрам да је време да промислимо како ћемо се дизати и почнемо да постижемо реални раст. Према мом мишлењу, то је оно, што мора да одређује наредних месеци дискусије на европском нивоу.

За сада информативне агенције саопштавају очекиване проценте економског раста, као и раст протестних демонстрација у различитим земљама. Експерти имају о чему да рамишљају.

Олег Севергин,