У Давосу дискусија о предностима руских региона

23-01-2014 06:19:32 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


На светском економском форуму у Давосу је одржана дискусија о перспективама руске економије. Учесници дискусије су закључили да се у Русији формира група региона-лидера, који својим успесима доприносе не само развоју целокупне економије земље, него могу бити и пример свим другим субјектима федерације.

Региони су извор будућег економског развоја Русије, изјавио је у току дискусије у Давосу директор Руског фонда директних инвестиција Кирил Дмитријев. Према његовим речима, већ сада половина послова фонда се одвија у регионима и тај удео ће се само повећавати. Стручњаци Светског економског форума су уочи дискусије објавили специјални извештај, у коме су као региони-лидери наведени Северна Осетија, Мордовија, Ростовска и Калушка област, као и Татарстан. О овом региону је говорио и шеф руске делегације у Давосу, потпредседник владе Аркадиј Дворкович. Према његовим речима, управо Татарстан се може навести као пример сарадње бизниса (један од лидера аутомобилске индустрије „Камаз“), државе (државна корпорација „Внешекономбанк“, која финансира инвестиционе пројекте) и власти региона, које обезбеђују повољне услове за бизнис. Директор „Внешекономбанка“ Владимир Дмитријев је потврдио да ће овај финансијски институт и даље развијати регионалне инвестиционе пројекте:

- Главни задатак – не смањивати темпо, увећавати кредитни портфолио, финансирати реални сектор руске економије. Кредитни ресурси ће се, такође, повећавати и усмеравати на подршку малог и средњег бизниса путем кредитирања регионалних банака.

Своје искуство је изнео и губернатор Калушке области Николај Аратамонов. У овом региону се успешно развијају аутомобилски и фармацеутски кластери, индустријска производња је прошле године порасла за 9 процената. Према речима губернатора, најважније што је направила регионална власт за инвеститоре је формирање нормативне базе, пореске олакшице бизнису, укидање административних баријера и борба с корупцијом. Федерални центар, такође, много ради на развоју бизниса у регионима, подстиче регионе да још активније развијају предузетништво, рекао је учесник Руске пословне асоцијације „Клуб лидера“ Александар Черствов.

- На федералном нивоу је урађена „ауто-карта“, која омогућује оцењивање рада сваког губернатора. И, управо, рад са инвеститорима, наплата пореза, обезбеђивање повољних услова за бизнис су и један од фактора који утичу на оцену.

Држава сада ставља акценат на развој Далеког истока. Зато су власти Приморја већ представиле своје понуде за 12 територија овог краја, које ће бити база за формирање зона напредног економског развоја. Инвеститори тамо добијају и пореске олакшице, а могу да рачунају и на подршку власти, која ће обезбедити неопходну инфраструктуру бизнису и целу мрежу института, чији задатак ће бити помоћ предузетницима.

Леонид Гурјанов,