Пакш као подстицај економског развоја Мађарске

23-01-2014 10:29:56 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Изграђена у Мађарској према совјетском пројекту нуклеарка Пакш покрива више од 40% целокупне производње електричне енергије у овој земљи. Мада је рок за изградњу првог блока нуклеарке продужен за неколико година, а за други може бити добијена одговарајућа дозвола, Мађарска ће најверовтније градити нове енергоблокове за обезбеђење електричне енергије.

Према изјави министра економије Мађарске Михаја Варге Мађарска и Русија настављају финансијске преговоре о изградњи два блока нуклеарке Пакш. Русија би могла да обезбеди за њихову градњу кредит између девет и десет милијарди евра. При томе више од 40% свих радова предвиђено је да буде обављено у Мађарској.

Стављање у погон нових капацитета узроковано је потребом стављања ван снаге садашњих реактора и њиховом заменом. У овом тренутку на нуклеарки Пакш раде 4 блока (водо-водени енергетски реактор укупне снаге око 2000 мегавата, наглашава стручњак Центра за друштвено-политичка истраживања Владимир Јевсејев:

- Први и други стављени су у погон 1983 и 1984. године. Није случајно што изградња првог новог блока може да буде завршена 2023. године. Ако истиче тридесетогодишњи рок експлоатације, онда стари реактор треба мењати већ сада. Али његов рок употребе може бити продужен до 40 година. А затим треба избацивати из употребе први и други блок укупне снаге скоро 1000 мегавата. Слична је ситуација са друга два, који се користе од 1986 и 1987. године. Дакле, треба стављати ван снаге све реакторе.

Старе ће заменити, највероватније, руски енергетски блокови ВВЭР снаге између 1000 и 1200 мегавата. Они имају изузетно добре безбедносне карактеристике. И овде не може бити никаквих проблема и захтева из Европске уније према Мађарској. Истовремено реализација скоро половине радова у Мађарској омогућава отварање додатних радних места, наглашава Владимир Јевсејев.

- То ће омогућити не само да се реши проблем запослености, већ ће и представљати замајац за развој економије у овој земљи. Из тог угла пројекат је искључиво позтииван. Осим тога Русија у овом случају ради, као и све друге земље, и сама финансира изградњу нуклеарне електране. То је уобичајена пракса.

Међутим, за сада није јасно, да ли ће Европска комисија инсистирати на томе да Мађарска распише тендер за изградњу нових капацитета. Могуће је да ће на њу бити извршен притисак. Али у Европи тешко да има додатних девет-десет милијарди за градњу та два енергетска блока. Очигледно да ће економски проблеми подстаћи Мађарски да одлучи да склопи уговор са Русијом, која је спремна на финансирање.

У овом случају политичка компонента неће функционисати, ако се не нађе велики инвеститор. Иста Француска један од светских лидера у развоју нуклеарне енергије, тешко да је данас спремна да инвестира више новца у изградњу такве нуклеарке. За Русију је градња нуклеарке у Европи у сваком случају политички повољна, јер јача положај Росатома на старом континенту. Не треба такође заборавити да ће руска предузећа током наредних неколико година испоручивати нуклеарно гориво за нову нуклеарку. Очување тржишта изградње нуклеарних електрана за Русију је важно јер у перспективи конкуренција стално расте, укључујући кинеске и корејске компаније.

Олег Нехај,