Руска културна енклава ће се појавити у Швајцарској

22-01-2014 11:21:03 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Русија је спремна да откупи швајцарску имовину Сергеја Рахмањинова од наследника великог композитора. Озбиљност намере је поткрепљена посланицом председника Владимира Путина, које извршавају Министарство културе и Министарство спољних послова РФ. Принципијелна сагласност је већ добијена, остало је још да се процени колико вреди ова јединствена имовина.

Имовина Сергеја Рахмањинова у Швајцарској- то су две куће, 10 хектара земље са баштом на обали Луцернског језера и мало пристаниште. Композитор који је из домовине отишао 1917.године, овде је живео до почетка 30-тих година прошлог века. Други светски рат га је принудио да са породицом пресели у САД. Данас је у његовој кући све онако како је било некада, чак је и назив који је велики композитор осмислио, остао до данашњег дана „Сенар“.

Главно обележје имовине „Сенара“ је пространа вила. Њено одржавање је деценијама надгледао унук Рахмањинова- Александар. Он је био и оснивач међународног Фонда Рахмањинова, чији је арт- директор постао чувени руски пијаниста Денис Мацујев и који је овде неколико пута снимао извођења чувених музичких комада чувеног композитора. Управо Мацујев је и предложио да се „Сенар“ откупи и постане руска својина. Он свој однос према вили Рахмањинова описује као свети:

.... све до врата, прозора. Столице, фотеље, сто, сви рукописи све је непроцењиво- писма, партитуре... сматрам да је то апсолутно некаква културна Мека, која ће бити острвце Русије у самом центру Европе.

„Откуп виле „Сенар“ је добра идеја, али скупа“,- приметио је министар културе Русије Владимир Медински. Према изјави руских експерата који су овај објекат процењивали из две перспективе- као обичну непокретност и као музеј, сума износи 18 милиона швајцарских франака. Већ данас је један тајанствени руски мецена спреман да издвоји ову суму. Наследници су пожелели да спроведу своју експертизу и позвали су стручњаке аукцијске куће „Сотбис“, где је на њихову молбу оформљена специјална комисија. Читава ствар би требало да буде решена до средине фебруара, а средином марта ће бити познати резултати преговора. Према указу Владимира Путина, представници руског Министарства иностраних послова и Министарства културе би требало да размотре са представницима власти Швајцарске конфедерације и кантона Луцерн могућност додељивања статуса културног наслеђа чувеном „Сенару“.

Ако би швајцарска имовина Сергеја Рахмањинова постала руска, онда би и присуство руске културе у иностранству добило још већи значај, иако оно и данас представља нешто велико и важно.

Олга Бугрова,