Олимпијски саобраћај ће бити праћен из космоса

22-01-2014 11:11:20 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Безбедност на цестама у олимпијском Сочију ће бити праћена из космоса. У домаћици зимских олимпијских Игара су се појавили нови аутобуси, орпемљени сателитском наутичким системом ГЛОНАС. Опрема, монтирана у градском саобраћају, омогућиће диспечерима да одреде тачно место, где се налазе аутобуси, контролишу уважавање од стране возача брзинских режима, прате техничко стање саобраћаја и оперативно реагују на ванредне ситуације.

Ради превоза учесника и гостију Олимпијских и Параолимпијских игара у Сочију ће се користити око хиљаду и по аутобуса. Они ће се саобраћати на 80 олимпијских маршрута. Тридесетак диспечера ће пратити безбедност и време кретања саобраћаја. Индикатори система ГЛОНАС ће у режиму реалног времена одређивати место налажења сваког аутобуса. Информације ће се одмах наћи у логистичком саобраћајном центру, - каже генерални директор холдинга Спас-Тим, који се бави разрадом тог система, Алексеј Смјатских.

- Свако саобраћајно средство које ради у Сочију, сваки аутобус је опскрбљен великим комплексом, који укључује наутичку опрему на бази ГЛОНАС и комплекс система видеопраћења безбедности. То ће омогућити диспечеру логистичког саобраћајног центра да у режиму реалног времена види свако саобраћајно средство на мапи града, контролише кретање маршрутом према распореду, као и добије информацие о свим ванредним, а чак и опасним ситуацијама.

Осим наутичке опреме, олимпијски аутобуси су опскрбљени индикаторима дима, температуре и системом видеопраћења. У салону се налази 8 камера. Уз њихову помоћ диспечер у режиму реалног времена може да види слику оног, што се дешава унутар аутобуса, а чак и каква је ситуација испред аутобуса и иза њега. Поред возачког седишта има „црвено дугме“ - оперативна веза за случај ванредне ситуације, - каже руководилац департмана за рад с произвођачима холдинга Спајс-Тим Генадиј Гудумак.

- Возач може да притисне алармно дугме, те диспечер аутоматски види не само оно, што се дешава унутра, већ и где се налази аутобус, са тачним координатама. Допунски је укључен уређај, који омогућује фиксирање пожара, те диспечер, када добије такву информацију, ако је неопходно, може да организује сваку помоћ.

Према речима разрађивача, систем гарантује комфорне, а главно је, безбедне услове за превоз гостију и становника Сочија, и то, не само у време одржавања Олимпијских игара, већ и после њиховог завршетка.

Светлана Калмикова,