Европа се није препознала у огледалу…

22-01-2014 10:55:02 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/Zé.Valdi/cc-by-nc-sa 3.0/ v |


Реакције у свету на тек објављени извештај МСП РФ о рушењу људских права у Европи се могла предвидети. Наводно, Русија не треба да нас осуђује, ни сама није без греха…Али, документ је основан искључиво на материјалу УН, Савета Европе и међународних организација за заштиту људских права. Да ли су објективни закључци извештаја?

Политиколог из Братиславе, бивши посланик словачког парламента и Парламентарне скупштине СЕ Сергеј Хелемендик сматра:

- Русија поступа исправно, а оцене извештаја МСП РФ су, с моје тачке гледишта, апсолутне адекватне. Али, хтео бих да додам неколико ствари, које су могле бити уврштене у тај извештај. Савремено западно друштво и, делимично ЕУ, изводи уникатни експеримент са малолетничком делинквенцијом. Одузима децу родитељима, одузима им право да их васпитавају у складу са сопственим критеријумима о добру и злу. Програм је монструозан сам по себи! Он је јако утицала и на Словачку. Десетинама словачких породица, а међу њима и онима које живе у другим земљама ЕУ, су одузета деца. Истовремено се појавила каста чиновника, који праве бизнис на људској несрећи. Јер, родитељи, по правилу, немају могућности чак да сазнају даљу судбину свог детета. То је вапијуће рушење људских права у Словачкој.

Вероватно се ради о ромским породицама?

- Не само о ромским. Мада они, због свог слабог образовања, уопште не могу да се боре са овим нељудским системом. И друга ствар, која се није појавила у извештају. Она се односи на права Европејаца на рад. Тог права које је загарантовано у Уставима многих европских земаља. Оно није реализовано за огромну већину људи. Једноставно зато што је велика незапосленост. У неколико земаља на југу Европе незапосленост међу омладином износи и до 40%. Сличан ниво незапослености постоји и у неким деловима Словачке. Али, о томе и о праву на стан, нико не говори. Власт се бави другим стварима, у првом реду правима ЛГБТ популације. И то у католичкој земљи са јаким религиозним схватањима!

Извештај МСП РФ, укупно гледано, оцењује ситуацију с људским правима у Словачкој као мирну, али указује на постојање ромског проблема. Шта власт ради на решавању тог питања?

- Држава за то добија средства из европских фондова, који се испаравају без трага. До Рома та средства, која су по словачким мерилима огромна, и не долазе. Сви снају за ту ситуацију, негодују. Једном речју, не постоји никаква осмишљена политика, само декларације о намерама.

У извештају је указано на рушење људских права на основу ксенофобије и расне мржње у скоро свих 28 држава ЕУ. Како је могуће тако нешто у толерантној Европи?

- Ми смо сведоци целокупне кризе европске цивилизације, где се врло брзо мења демографски и национални састав. У Француској већ трећина становништва нису Французи, и не планирају да постану. Интеграције нема већ неколико десетина година. Трагична грешка француске државе! Као и одлука Немачке од пре пола века да отвори врата Турцима. Наводно, 2.000.000 Турака ће радити тај посао који Немци не желе да раде. Тиме је почео и процес „отворених врата“ у Енглеској. Резултат свега тога је да данас говоримо о рушењу људских права не само емиграната, него и рођених Европљана. Несрећа је у томе што либералне државе Европе једноставно немају инструменте, којим би се овај џиновски комплекс проблема могао решити.

Гајане Ханова,


КАТЕГОРИЈЕ